CASIO-k

A Casio a digitális óragyártók alfája és ómegája. Megbízható, megfizethető, és a legjobb ár-érték arányú órákat adja a piacnak. Az 5000 forintostól egészen a hárommilliósig, mindent megtalálunk a portfólióban. De cikkem célja most nem a teljes termékpaletta bemutatása, hanem öt olyan digitális modellé, melyeknek minden gyűjteményben ott a helyük. Áruk nagyon jó, és mindig menők lesznek.

Kezdjük a sort a legolcsóbbal, a Casio F91W.

Ez az óra nem más, mint a megtestesült ’90-es évek. A gyártó legtöbbet eladott órája, mely a kvarcválság előidézésében masszívan kivette részét. Közben megkapta a „terrorista Casio” becenevet, mert Oszama bin Laden ezt az órát használta időzítőnek a bombáinál. A tok egyszerű műanyag, a szíj sima gumiból van, belül meg kapunk ébresztő és stopper funkciót, háttérvilágítást, nap- és dátumkijelzést, sőt, még vízállóságot is. Ezért mindössze tíz eurót kell fizetnünk. A retro hangulat garantált, az embereket megmosolyogtatja, és féltenünk sem nagyon kell, mert ha megsérül, könnyedén vehetünk egy újat.

A Casio Royal!

Avagy polgári nevén AE-1200, becenevét egy Seikóról kapta, a G757 5020-ról, mely egy James Bond-filmben volt látható. A hasonlóság egyértelmű, és a Casio-rajongóknak több sem kellet: megkapta tőlük a Royal becenevet. Az alapvető funkciók is megtalálhatóak benne: stopper, ébresztő, visszaszámláló, időzítő, de a nagy durranás a világóra. A kijelzőn láthatunk egy térképet, és a nekünk tetsző négy kontinenst kiválasztva gyors elérésbe helyezhetjük. Minősége az árához képest kiemelkedő. A műanyag tok mellé rozsdamentes acél szíjat kapunk. A negyveneurós ár pedig igazán baráti egy kis James Bond-hangulatért. Csak ne lenne olyan bonyolult a beállítása.

Kicsit utazzunk most „Vissza a jövőbe”.

Van egy óra, melyet ha látunk valakinek a kezén, arról azonnal tudni fogjuk, hogy a kockák kockája az illető, ahogy az óra formája is. Ez a Casio CA-53w-1., melyet Marty Mcfly épp úgy hordott 1985-ben, mint Joker A Sötét Lovag című Batman-filmben. A 26 eurós árához képest tudása több mint kielégítő. Elsőre lerí róla, hogy számológépes óra, de stopperrel, automata kalendáriummal (2079-ig), ébresztőórával, vízállósággal és öt évig bíró elemmel van ellátva. Emellett a műagyag toknak köszönhetően nagyon könnyű, és meglepően kényelmes is. Csak a háttérvilágítást hiányolja az ember, de cserébe kapunk egy masszív filmes hangulatot.

Minden óragyűjteménybe kell egy búvár,

és a legjobb ár-érték arányút a Casio kollekciójában találjuk, mdv-106 elnevezéssel, melyet Durónak is szoktak becézni. Minden kötelező búvárkritériumnak megfelel, 200 méteres vízállóság, koronazár, forgatható lunetta, japán kvarcszerkezet. Ami picit zavaró, hogy sima üveg védi a fekete számlapot. Kényelemre sem lehet panasz, 44 mm-es tokátmérő, egy búvár esetében tökéletes méret, és természetesen kaucsuk szíjon kapjuk, mely a neoprén ruhát is könnyedén körbeéri. Ezért körülbelül 86 eurót kell leszurkolnunk, Európában a fekete verziót kapni csak, de Amerikában megjelent már az arany-fekete és a teljesen kék variáns is. Remélhetőleg az öreg kontinensre is hoznak belőlük.

Aztán ott van még a Casio legnépszerűbb szériája,

melynél még egy mechanikus óra-kedvelő is elfogadja, hogy kvarcszerkezet dobog benne. Ráadásul évente több száz új modell jön ki belőle. Ez nem más, mint a G-Shock család. Húszezer forinttól egészen kétmillióig találunk benne darabokat. De most nem a legdrágábbat vagy a legkülönlegesebbet keressük, hanem egy elpusztíthatatlan, de megfizethető darabot. Minden G-re igaz a háromszor tízes érték. Tíz bar nyomást, tízméteres esést és az elemnek tíz évet ki kell bírnia. Ezek a képességek alapok minden ilyen óra esetén, a legjobb beugró ebbe a világba pedig a DW-5600 széria, mely az első ilyen típus reinkarnációja. Picit olyan, mint egy szteroidokon élő F91W: a  funkciók is szinte megegyeznek a picuréval, csak erre az órára nem kell vigyázni, szinte mindent kibír, és ugyan elég feltűnő a karon, de nagyon is kényelmes. Túrázóknak, deszkásoknak, avagy minden aktív embernek ajánlani tudom. Ahogy a búvár órának, úgy a G-shocknak is minden gyűjteményben jelen kell lennie, 100 euróért pedig meg is kapjuk az egyik legjobbat.

A listán, remélem, látszik, hogy a japán gyártó igyekszik minden igényt kielégíteni, és nagyon jó, híres és minőségi darabokat kapunk kedvező áron, melyeket szívesen fogunk hordani, és feldobják a megjelenésünket. A Casióval nem lehet mellényúlni, megbízhatóak és minőségiek a termékei. A használt piacon pedig még jobb áron kapjuk őket.

Írta: Kovács Adrián

Képek Forrás: https://www.casio.com/home/