A tökéletes gyűjtemény

Létezhet egyáltalán ilyen? Nagy általánosságban igen, mivel mindenkinek mások az igényei, preferenciái, az ízlésről nem is beszélve. Így minden gyűjtemény más és más szempontok szerint épül fel, tökéletesedik, bár az ember mindig talál hibát és okot, hogy még teljesebb, még jobb legyen, a nagybetűs kollekciója.

Van, akit a zsebórák letűnt, romantikus miliője vonz, amikor az idő megnézése még nem csupán egy karmozdulat volt (ha belegondolunk, a mobiltelefon-korszak időkövetés szempontjából ezt idézi). Az elpusztíthatatlan G-shockok színes, robosztus stílusú világának is meg van a maga méretes rajongói bázisa, melyet a gyártó nagyon helyesen ki is használ a rengeteg kooperációval és limitált kiadással.  Persze felsőbb szinten is találunk okot, akár egy komolyabb óragyártó kollekciójának, több modelljének megvételére is, mert ki ne szeretne egy Rolex Pepsit, vagy egy Hulkot a gyűjteményébe.

Mint látható, órát gyűjteni számos szempont szerint lehet, mind érthető, csak a pénztárcánk, ízlésünk határozza meg. Ezért nem is érdemes vitatni, miért épp egy adott típust gyűjt valaki. Az óravásárlás alapjában véve egy érzelmi alapú cselekedet, ha meg több órája van az embernek, az már nem takar túl sok racionalitást. Hiába áltatja magát az ember, hogy ez csupán egy befektetés, a hobbi elsődleges célja sosem a befektetés.

De mi a helyzet akkor, ha egy kis ésszerűséget viszünk az órák vásárlásába? Mik azok az órák, amikre igazán szüksége van egy férfinak? Melyek azok a típusok, amiket érdemes beszereznünk? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

A strapabíró

Angolosan a beater watchnak szoktuk nevezni. Ezzel megyünk ki a kertbe dolgozni, vagy ha nagyobb igénybevétellel járó munkánk van, akkor ez kísér végig a napunkon. Nem sajnáljuk ha odaverjük valahova, nem félünk szűk, koszos helyre benyúlni vele, nem óvjuk víztől,  portól, sártól. Ő a hű társunk minden nehéz helyzetben. Áruk nem magas, a gumiborítás elengedhetetlen, ahogy a száz méteres vízállóság is, az a lényeg, hogy ne féltsük semmitől. Ennek a kategóriának a királya, még akkor is, ha nincs megkoronázva, a Casio. Elég megnézni a portfoliójukat, az Edifice széria kivétel, de az 1983-ban megjelent G-shock család a fentebb említett kritériumoknak, tökéletesen megfelel.

Az öltönyóra

Angolul dress watch. Az alkalmi, melyet jeles eseménykor veszünk fel. Nem akarunk hivalkodóak lenni, ugyanakkor kifinomult megjelenést szeretnénk. Az óránknak ilyenkor letisztultságot, visszafogottságot és eleganciát kell sugároznia. Leginkább  színházba, esküvőre, vagy hasonló alkalmakkor esik erre a választásunk. Nem szükséges bonyolultnak lennie, elég egy óra és egy percmutató a letisztult számlapon, a tok meg a lehető legvékonyabb legyen, hogy az ingujj alatt kényelmesen elférjen. A vízállóság nem szükséges, ahogy egy karcálló üveg sem a számlap előtt.  Az egyik legminimálisabb stílus a bauhaus, mely 2 éve ünnepelte a századik évfordulóját. Az órák terén az egyik legjellegzetesebb képviselője a Junghans, akiknél elég egy pillantást vetni a Max Bill kollekcióra, amely kimaxolja, a fenti kritériumokat, modern formában.

Mindennapi óra

Ő a másik gyakori vendég a csuklónkon, piszkos munkához és alkalmi eseményeken kívül, bárhová felvehetjük, legyen az strandolás, vagy akár egy randi. Leginkább a búvár- vagy kronográf órák felelnek meg erre a célra, de a GMT komplikációval rendelkező darabokat sem szabad figyelmen kívül hagyunk. Nyáron a bőrszíjat érdemes hanyagolni ennél a kategóriánál. A legkézenfekvőbb választás egy fémszíjas darab. A vízállóság itt elengedhetetlen, mert az átlagos napunkat végig kíséri, így egy egyszerű kristályüveget is jobb ha mellőzünk és a zafírt részesítjük előnyben.

Alsóbb árkategóriából a Seiko 5 szériája, vagy a Tissot új PRX jöhet szóba, mind megbízható és megfizethető darab. Ha mélyebben nyúlunk a zsebünkbe, akár egy Maurice Lacroix Aikon is megfelelő a mindennapokra. A végtelenségig lehetne sorolni a márkákat és azok típusát. A pénztárcánk, stílusunk és az ízlésünk alapján válasszunk.

A villantós óra

Angolul shining watch. Ezzel, mondjuk úgy, hogy nagyzolunk. Akkor viseljük, ha feltűnést szeretnénk kelteni vele, a csillogásával, a túldíszítettségével, márkájával, vagy a szkelettált, mindent megmutató megjelenésével. Egy robusztusabb aranyóra, vagy bármi, ami extravagáns, szokatlan, az mindig vonzza a szemet. Itt nem az egyszerűség a cél, hanem inkább az, hogy minél feltűnőbb legyen. Lehet akár egy Rolex Two Tone Submariner. A Hamilton Ventura egyedi tok formájára bárki felfigyel. Az Oris Artix Skeleton pedig többet megenged mutatni magából, mint egy playboy modell. A mi szemünk is el fog időzni rajta, jó ideig. A környezetünk meg azt hiszi majd, hogy az időt figyeljük, mint aki türelmetlen, pedig csak gyönyörködünk a kezünk ékszerén.

 

Ez a négy féle óra típus már minden igényt kielégít. Ki mit választ, az már tényleg ízlés kérdése, na meg persze pénztárcáé. Innentől meg jó vadászatot kívánok mindenkinek. Ha új órára vágysz, akkor látogass el a C W Sellors Magyarország honlapjára, ha pedig használt piacon szeretnél keresgélni, akkor a Használt-óra.hu-nál jobb helyet nem találsz.

Írta: Kovács Adrián