Barion Pixel
2 000 Ft

Helvetia női karóra

A HASZNÁLT-ÓRA.HU piactér üzemeltetői nem vállalnak felelősséget a hirdetések valóságtartalmáért! Kérjük, legyen körültekintő a vásárlások során!
Használt Helvetia karóra. A hirdetés feladási dátuma: 2023.01.18.
Adatlap
  • Stílus alkalmi
  • Nem női
  • Számlap típusa analóg
  • Funkciók 12 órás, dátumkővető(nap), másodperc mutató
  • Működése kvarc
  • Szíj fajtája acél
  • Vízállóság 30 méter – 3 bar – 3ATM
  • Limitált széria nem
  • Fizetési mód átutalás
  • Szállítási mód Foxpost, futárszolgálat, posta, személyes átvétel

Helvetia női karóra

Használt Helvetia női karóra, plusz szemekkel, eredeti dobozzal. Működik, csak elem kell bele. 

Helvetia

A Helvetia Watch Company története

A Helvetia története a Louis Brandt & Frere Omega melletti kezdeteitől az 1970-es és 80-as évek svájci „kvarcválságáig” és azon túl is tart.

)

Görgessen lejjebb, ha többet szeretne…

1892. április 14-én a svájci óragyártó cég, a Louis Brandt & Frere bejegyezte óráinak egyik márkaneveként a „Helvetia” nevet. Két évvel később, 1894-ben szintén bejegyezték az „Omega” nevet, és a csúcsminőségű gyártási technológiával kifejlesztett, kiváló minőségű karmozgású zsebórák új sorozatára alkalmazták.

Annyira sikeresek voltak az új Omega órák, hogy a Brandt fivérek úgy döntöttek, új céget alapítanak Louis Brandt & Frere mellett, és áthelyezik néhány másik órájuk gyártását is ide, hogy extra helyet biztosítsanak a Bienne-i gyárukban a gyártás növelése érdekében. Omega órák.

1895. augusztus 5-én La Chaux de-Fonds-ban megalakult az új társaság, a „Société d’Horlogerie La Générale” vegyesvállalatként Louis Paul Brandt és Edouard Boillat, az ébauche cég Ed. Boillat & Cie és kezdetben Louis Courvoisier, bár 1897-ben lemondott. 1897 volt az az év is, amikor a céget angol néven, „General Watch Co” néven bejegyezték, és bejegyzett székhelyét Bienne-be helyezték át.

Following the founding of La Générale production of most of Louis Brandt & Frere’s lower quality cylinder watches were moved there including the brands Helvetia, Paradox, Jura, Gurzelen and Cosmopolite.

La Generale Watch circa 1900La Generale Announcement 1895Helvetia márkájú karóra 1904 körül

A La Générale órák számlapján és tokon gyakran fel volt tüntetve „La Générale, Louis Brandt & Frere utóda”, és úgy tűnik, Brandték híres nevük vonzerejét használták volna arra, hogy a nem Omega óráik vásárlóit a La-ba helyezzék át. A Générale lehetővé teszi számukra, hogy az Omegára koncentráljanak. Sőt, 1903-ban átnevezték cégüket Louis Brandt & Frere-ről „La Société Anonyme Louis Brandt & Frere (Omega Watch Co)” névre. Szintén 1903-ban halt meg először Louis Paul, majd César Brandt, és bár Adrien Brandt váltotta őket évekig a La Générale igazgatójaként, 1911-ben az Omega Watch Co végül kivonult a La Générale-től és az általuk használt márkanevektől, amelyek még mindig voltak. Az Omega alatt bejegyzett

Az Omega kivonulását követően Edouard Boillat átadta a cég többi tagját, Ed. A Boillat & Cie a La Générale irányítását, beleértve a Reconvilier-i gyárát, lehetővé téve számára, hogy fémöntödei üzletére koncentrálhasson.

Az 1895 óta eltelt években a La Générale elkezdett jobb minőségű karórákat gyártani, amelyeket főként Helvetia néven árulnak, majd 1906-ban új gyárat építettek Bienne-ben 104 dolgozós irodákkal és dolgozószobákkal. Itt kifejlesztettek egy 13 ligne szerkezetet, amelyet a kisebb fob órákban, majd 1907 körül az első karóráikban használtak. Önálló márkaneveket is bejegyeztek, mint például a General 1902-ben, az Adonis 1905-ben és az Orta 1911-ben.

Helvetia Waterproof Watch 1913Helvetia Advert 1916Helvetia Niello óra 1913

Az 1914-es első világháború kitörése jelentős változásokat jelentett a svájci óraiparban. Az az igény, hogy gyorsan és egyszerűen meg lehessen mondani az időt a lövészárokban, anélkül, hogy zsebórát kellett volna keresgélni, azt jelentette, hogy a karórák használata és gyártása gyorsan nőtt, és a rossz körülmények, amelyeknek egy karóra hajlamos volt megfelelni, azt is jelentette, hogy a víz- és nedvességállóság egyre fontosabbá vált. . Úgy tűnik, a La Générale ebben az időben kezdett szakosodni az ilyen típusú védelemmel ellátott órákra. 1903-ra kifejlesztettek egy csavaros tokot, lengőgyűrűt, zsebórát vízálló tulajdonságokkal, a háború alatt pedig karóráik nagy százalékát .vadász vagy félvadász típusúak voltak, amelyek csuklós fedelet tartalmaztak, hogy megvédjék az óra előlapját a sérülésektől. A német repülőgépek pilótafülkéihez adaptált zsebórákat is biztosítottak, és Kitchener és Les Poilus (a francia csapatok beceneve) márkaneveket árultak a szövetséges országokban.

WW1 German Cockpit WatchHelvetia Advert 1918Hunter Trench Watch 1917

A La Générale erős pozícióban fejezte be az első világháborút. 1920-ban 1 000 000 svájci frankra értékelték cégüket, amely több mint kétszerese a háború előtti értéknek. Az 1920-as években folytatták szakterületüket az úgynevezett  védett órákra ; az 1920-as Swiss Watch vásárról szóló jelentés megemlíti: „Más eredeti alkotások között megfigyeljük a bányászórát, amely kivételesen robusztus felépítésű és teljesen vízhatlan.” Körülbelül 1924-re ütésvédelemmel ellátott órákat is elkezdtek gyártani , ami akkoriban nagyon szokatlan volt, és kezdetben úgy tűnik, hogy az 1921-ben szabadalmaztatott Depollier/Brun ütésvédelmi rendszer egy változata volt.

Ekkor kezdte el a La Générale cégnevének, a General Watch Co-nak az angol nyelvű változatát is előtérbe helyezni reklámjaiban, és előtérbe helyezni a Helvetia márkanevet. Bár időnként más márkanevük alatt is gyártottak órákat, mint például a General vagy a Post, szinte az összes, az 1920-as évek végétől gyártott óra a Helvetia nevet viseli.

Helvetia Shockproof Watch 1926Helvetia Advert 1932Helvetia vízálló óra 1929

Ezek a fejlesztések 1929-ben jöttek össze a Helvetia vízálló és ütésálló óra gyártásával . Ez az óra a General Watch Co saját, újonnan szabadalmaztatott ütésvédelmi rendszerét egy vadonatúj 10,5 ligne szerkezetben, a 81-es kaliberben, valamint egy vízálló ezüst tokban, tömítésekkel a szárban és a tokban kombinálta. Az új óra kíséretében egy új Helvetia logó került a számlapra, bár hivatalosan csak 1931-ben jegyezték be, ezt megelőzően a Helvetia órákon körülbelül 1908-ig folytonos forgatókönyvet használtak, attól kezdve pedig egyszerű nyomtatott nagybetűket.

A Helvetia az 1930-as években folytatta víz- és ütésvédett óráinak fejlesztését; például 1931-ben szabadalmaztattak egy vízálló kristályszerelvényt, 1933-ban pedig egy ütésgátló szerkezetet, 1935-ben pedig a középsöprés másodperces változatát vezették be. Ebben az időszakban rendszeresen említik őket az Egyesült Királyság Horológiai sajtója, mint erre a területre szakosodott. A következő példa a Watch and Clock Maker 1934. áprilisi kiadásából származik:

)

„A Helvetia gyártói különbséget tesznek az „ütésálló” és a „törhetetlen” modelljeik között, ahol talán mások összekeverik a két kifejezést, következésképpen összekeverik a szakmát és a viselőket… A cég fontos szabadalmak birtokában van mindegyik típuson. A Helvetia vízálló nagyon megalapozott munka, és kiállt azokkal a tesztekkel szemben, amelyek sok másik órát vizes sírba juttattak.”

1932-ben regisztráltak egy 12 órakor dátumablakos karóra mintát, és ennek eredményeként a világ első „Big Date” órája született a Helvetia 75-ös kaliberű szerkezettel, 1940-ben szabadalmaztattak egy „stop seconds” kronográfot is , de talán A Helvetia márka manapság a legelterjedtebb pilótaórái miatt ismert . A General Watch Co először 1932-ben mutatta be az „1928-as mintázatú” pilótaórát, majd 1933 januárjában mutatta be híres forgó propeller logóját, így több ezer ilyen karóra készült 1945-ig.

Helvetia Pilots Watch Late 1930sHelvetia Advert 1940Helvetia „Stop” kronográf 1940

A háború közötti évek nem voltak boldog időszakok a svájci óraipar számára, azonban a kis cégek sora versenyzett egymással egy kisebb piacon, és gyakoriak voltak az áremelkedések és összeomlások. A piac stabilizálása érdekében a svájci kormány és a bankok ösztönözték és hitelekkel támogatták az „Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG” (AUSAG) egy óraszerkezet- és alkatrészgyártó csoport megalakítását, amely összehangoltan dolgozna az árak és a termelés stabilitása érdekében. és megakadályozza a túltermelést és az áringadozást. Ekkor alakult meg az óragyártó cégek másik jelentős csoportja is; A „Société Suisse pour l’Industrie Horlogère”-t (SSIH) az Omega és a Tissot hozta létre azzal a megállapodással, hogy nem versenyez ugyanabban a piaci szegmensben.

A General Watch Co innovációi ebben az időszakban segítették őket abban, hogy átvészeljék ezt a vihart anélkül, hogy ezeknek a szervezeteknek a tagjai lettek volna, és termékeik továbbra is keresettek. Bár, mint már említettük, hajlamosak voltak saját óráikat Helvetia néven márkanévvel ellátni, innovatív óráikat és szerkezeteiket gyakran más gyártóknak és forgalmazóknak adták el, és ezeknek a cégeknek a különféle neveit viselték. Vannak Helvetia vízálló órákmárkájú Aero, Aeroplane, Huber és Abercrombie & Fitch; a Ditis, Mimo, Girard Perregaux és Angora márkájú nagy randevús órák; Az Aero, Helbros, Huber és Savoy márkájú pilótaórákat, valamint a Helvetia 81-es és 82-es kaliberű, 75-ös kaliberű téglalapszerkezetű és 32-es kaliberű zsebórákat más cégek is széles körben használták. Folyamatosan felfedezem a General Watch Co. szerkezeteit más óraszállítók óráiban.

Helvetia Big Date Watch – AngoraHelvetia Military Style Watch – HelbrosHelvetia vízálló óra – Huber

A második világháború újabb terjeszkedési időszak volt a cég számára. Zsebórákat szállítottak a brit és német hadseregnek, karórákat a német és a háború végén az amerikai hadseregeknek, valamint speciális csuklóórákat a Királyi Haditengerészetnek . Az 1940-es évek végére, csakúgy, mint az első világháború végén, a General Watch Co értéke az 1938-as mélypontról, 350 000 svájci frankról 1948-ra 700 000-re nőtt. Ugyancsak 1948-ban döntöttek úgy, hogy megváltoztatják a nevüket. idejét a „Montres Helvetia Société d’Horlogerie La Générale”-hez, és ettől az időponttól kezdve általában Montres Helvetia SA-nak vagy Helvetia Watch Company-nak nevezik.

British Army GS/TP Pocket WatchGerman Army DH WristwatchRoyal Navy Pattern 3169 kronográf

A háború után a Helvetia folytatta a katonai stílusú órák gyártását, mivel a volt katonák iránti kereslet továbbra is magas maradt, de az 1940-es évek végén kapacitásuk egy részét arra fordították, hogy kiváló minőségű és akkoriban nagy méretű karórákat gyártsanak, beleértve a tömör arany  csuklópéldákat  . nem tette meg a háború előtt. 1947-ben a Helvetia brit ügynökséget az Elco Clocks and Watches céggel bízták meg, és a Horological Journal ezt bejelentő cikkében megjegyezte, hogy:

 

„Az 1895-ben La Chaux-de-Fonds-ban alapított cég hírneve és mérete gyorsan nőtt, és óráit a világ minden piacára exportálta. A Helvetia gyárai a legjobban elrendezett és legfelszereltebbek közé tartoznak abban az iparágban, amely ma már példa a hatékony gyártervezés és gyártás világába… a kibocsátás jó minőségben és stílusban, és különösen értékben . ”

Helvetia Writwatch Late 1940sHelvetia Advert Late 1940sTripla dátumú karóra 1940-es évek végén

Az 1950-es években ismét meglehetősen innovatívak lettek néhány érdekes számlap- és házkialakítással, és elkezdték fejleszteni saját automata szerkezeteiket, sőt az 1950-es évek közepén egy rövid időre visszahozták pilótaórájukat is. Székhelyük 1954-ben költözött a Reconvilier gyárukba, és a kisebbik bienne-i telephely valószínűleg ekkor zárt be. Az 1950-es évek Helvetia karóráinak minőségéről a következő kivonat a Helvetia 837-es mozgalomról a Horological Journal 1955. augusztusi kiadásában olvasható:

)

” Az új Helvetia automata ‘837’ egy nagyon szép példája a modern, kiváló minőségű automata csuklószerkezetnek, és jól jellemzi azt a magas színvonalat, amely ennek a jól ismert svájci gyárnak a termékeitől elvárható. Ez nyilvánvaló hogy a tervezők tanulmányozták az „automatika” speciális igényeit, és nem csupán egy szabványos típusú csuklópánt-mozgást adaptáltak egy automatikus tekercselő mechanizmus hozzáadásával, mivel az elrendezésben nincs semmiféle rögtönzött… remélhetőleg sok ilyen kiváló automata érkezik majd a brit piacra is, hiszen minden bizonnyal a Helvetia gyár egyik legkiválóbb terméke. népszerű, és ez a modell az egyik legjobb a maga nemében.”

Helvetia Wristwatch 1953Helvetia Advert 1955Helvetia karóra 1955

Az 1960-as évek egy újabb nehéz időszak kezdete volt a svájci óraipar számára, amikor az olcsóbb japán import elkezdett beharapni a piacukra. A Helvetia új logójának korszerűsítésére tett kísérletet 1963-ban fogadták el, majd 1965-ben kissé módosították, és ebből az időből modellneveket is hozzáadtak, mint például a Waterstar és a Cosmotimer.

.

.

Ennek ellenére a Helvetia órái, bár még mindig jó minőségűek, nem különböztek sokban az 1960-as évek többi svájci gyártójától, és ők is küzdeni kezdtek. Végül 1968-ban Helvetia az Avia, Degoumois & Co., Silvana, Eugene Vuilleumier, William Mathez és Fleurier mellett a Société des Garde-Temps SA vagy SGT egyik alapító tagja lett.

Helvetia Wristwatch 1960Helvetia H Samuel Advert 1963Helvetia Waterstar II, 1960-as évek vége

Az SGT azért jött létre, hogy a tagvállalatok adminisztratív, kutatási és tervezési funkciók összevonásával, a gyárterületek racionalizálásával csökkentsék költségeiket, és megnövekedett vásárlóerejükkel versenyezzenek nagyobb versenytársakkal. Ennek az ésszerűsítésnek egy része a Silvana óragyártó cég irodáinak Tramelanról az Avia cég neuchâteli telephelyére költöztetése 1971-ben, és 1972-ben az Avia tulajdonképpen Avia & Silvana SA-ra változtatta a nevét. költöznek Tramelanba, és átveszik a Silvana gyárat, bár megtartották a Reconvilier-i gyárukat is.

Bár a Helvetia megtartotta gyárát, úgy tűnik, hogy a házon belüli mozgatási képességük veszteséget szenvedett, mivel ettől kezdve a Helvetia órákat többnyire adaptált ETA szerkezetekkel szerelték fel.

1972-ben a Montres Helvetia Société d’Horlogerie La Générale hivatalosan Montres Helvetia SA-ra változtatta a nevét, elhagyva az 1895-ös megalakulása óta megőrzött La Générale vagy General Watch Co. nevet. Megalakult egy másik társaság, a General Watch Holding Co. előző évben az AUSAG részeként. Ez egy teljesen más cég volt, amely nem állt kapcsolatban a La Générale-lel vagy a Helvetiával, de valószínűleg a Helvetia úgy gondolta, hogy jobb a félreértés elkerülése érdekében, ha a nevéből kihagyja a La Générale részét.

Helvetia Dynotron Mid 1970sHelvetia SGT Advert 1979Helvetia Riasztó 1970-es évek

A Helvetia SA 1973. február 16-i éves rendes közgyűlésén döntöttek a társaság feloszlatásáról! Ezzel azonban nem ért véget a Helvetia név, mivel ugyanazon a napon a Silvana SA megtartotta éves közgyűlését, és a Silvana SA Helvetia SA-ra változtatta a nevét.

Ez a jelek szerint tovább racionalizálódik az SGT-n belül, mindkét társaság elnöke és igazgatótanácsának többsége ugyanaz volt, és ez nyilvánvalóan tervezett előrelépés volt, amint azt a társaságok bejegyzett székhelyének áthelyezése és az a tény is mutatja, hogy az Avia már átnevezte magát Avia-ra. & Silvana előző évben, így a Silvana név, amely elveszett, amikor Silvana átnevezte magát Helvetiára, biztonságban volt. Talán úgy döntöttek, hogy megtartják Silvana vagyonát, de megtartják a Helvetia nevet, vagy talán a Helvetia feloszlatása felszabadított egy olyan szükséges tőkét, amire Silvana feloszlatása nem tette volna meg.

Hogy ez mennyire befolyásolta az SGT-n belüli különböző gyárak működését, nem tudom biztosan, mivel a Silvana menedzsmentje már elköltözött és csatlakozott az Aviához, a trameleni Silvana régi gyárat pedig ekkor már a Helvetia irányította. Úgy tűnik, ez nagyjából egy papírgyakorlat volt, mindenki a munkahelyén maradt, és csak a munkáltatója vált Silvanára, bár azonnal felvette a Helvetia nevet! Úgy tűnik, hogy a gyártási folyamatban valami megváltozott, mivel 1973-ban a Helvetia megváltoztatta a sorozatszámozás formátumát, és ez valószínűleg a Helvetia SA megszűnésével és a Silvana átnevezésével volt összefüggésben.

)

A Helvetia órák gyártása azonban folytatódott, és 1975. június 13-án a Helvetia logók, amelyek még a már megszűnt Montres Helvetia Société d’Horlogerie La Générale-nél voltak, hivatalosan is átkerültek az új Montres Helvetia SA-hoz (korábban Silvana).

A svájci óraipar helyzete azonban még mindig nehéz volt, és 1979-ben további egyszerűsítésre volt szükség; A hírek szerint a Helvetia vezetősége La Chaux-de-Fondsba költözik, a Reconvilier-i gyárban maradt munkatársak pedig Tramelan kollégáikhoz csatlakoznak, és a Reconvilier gyár bezár.

Az SGT azonban nem tudta a végtelenségig visszatartani a japán támadást, és az 1980-as évek elején felbomlott márkái eladásával. 1982-re a tramelani Helvetia gyár bezárt, és egy újságban megjelent egy hír, hogy az Alpina International SA megszerezte az üresen álló épületet, és Helvetia órákat fog ott építeni. Hogy ebből lett-e valami, nem tudom, de az 1980-as években új márkaneveket regisztráltak a Helvetia nevére, és megjelentek a hirdetések, amelyek az újraindítást említik új logóval, de úgy tűnt, ez nem tartott sokáig.

Helvetia Advert Circa 1980Helvetia Advert Circa 1980

Bár az elhagyatott Reconvilier gyárat 1993-ban lebontották, a Helvetia logóit és védjegyeit az 1980-as és 1990-es években újították fel, és ma is fennmaradt, bár jóval kisebb méretben. Ha megnézi a Montres Helvetia SA aktuális céginformációit, azt találja, hogy hivatalosan a svájci Zugban találhatók, de valójában egy bécsi ékszerésztől működnek, és még mindig árulnak néhány Helvetia logóval ellátott órát. A cég bejegyzése azt mutatja, hogy 1923-ban alakult, amely a Silvana megalakulásának időpontja, mivel a mai Montres Helvetia SA valójában Montres Silvana SA. Tehát bár kár, hogy a Montres Helvetia Société d’Horlogerie La Générale nem túlélni a modern korig, legalább egy régi svájci cég folytatja és életben tartja a nevet.

Sok időt töltöttem az oldal kutatásával. Az Omega és a La Générale kapcsolatáról, valamint a General Watch Co-ról és a Helvetia-ról az interneten található információk nagy része téves. Remélhetőleg egy-két mítoszt aludtam:

Nem a La Générale volt az Omega Watch Company vagy elődjük, Louis Brandt & Frere eredeti neve (a Wikipédia szerint), a céget korábban Louis Brandt & Filsnek hívták. Azt hiszem, a zavar abból adódik, hogy a korai La Générale órákon a „Successeur de Louis Brandt & Frere” jelzést kapták, ami természetesen azt jelenti, hogy nem előznek tovább. Az Omega sem volt soha a La Générale márka, de a Helvetia márkanevet eredetileg Louis Brandt & Frere jegyezte be. A két cég, a Louis Brandt & Frere és a La Générale, bár mindig különváltak, mindkettő a Brandt fivérek tulajdonában volt.

Az 1895-ben megalakult General Watch Co. nem az 1972-től az AUSAG részét képező General Watch Co. volt, hanem két teljesen különböző cég. Az AUSAG General Watch Co-t eredetileg General Watch Holding Co-ként jegyezték be. Ezért a Helvetia/ La Générale/General Watch Co soha nem volt az AUSAG része. Az 1970-es évek General Watch Co jelzésű karóráit nem az akkoriban az SGT-hez tartozó Helvetia gyártja, hanem az AUSAG részét képező General Watch Co. Egyáltalán nem zavaró!

Forrás:ITT

#helvetia #karóra

karóra adás-vétel