Poljot

1927-ben a Szovjetunió felső vezetése elhatározta, hogy az országban létre kell hozni egy óragyárat, mely alkalmas a polgári lakosság és a Vörös Hadsereg időmérő eszközökkel való ellátására. Már a kezdeteknél célkitűzés volt, hogy a készítendő órák minősége megfeleljen a kor minőségi követelményeinek és mindezt nagy gyártási mennyiség mellett is tartani lehessen. 1930 végén aztán beindult a termelés is és novemberben valóságos sajtótájékoztató ünnepségen mutatták be az elkészült első 50 darab órát a Forradalmi Színházban.

Háború igényeit is ki kellett szolgálni!

A folyamatosan termelő gyárat 1935-ben Kirov Óragyár (Szergej Mironovics Kirov után) névre keresztelik. Ekkorra már nagy mennyiségben gyártanak pilóta-, megfigyelőórákat, hajó kronométereket és különböző fedélzeti és műszerfali beépített órákat. 1939-re befejeződik a gyár gépekkel való teljes felszerelése. Eddigre már közel 3 millió zseb- és karóra készült az üzemben, elsősorban a hadsereg igényeit kielégítendő.

Poljot név születése

1941-ben a háború pusztításai elöl a gyárat evakuálják a távoli Zlatoust városába, ahol a front igényeinek megfelelően a hadsereg járműveinek óráit készítik elsősorban és persze a hadianyag gyártásából is kiveszik részüket. A II. Világháború befejezése után a gyárat visszatelepítik Moszkvába. Ekkortól kezdve a gyár neve: Első Moszkvai Óragyár (Первый Московский Часовой Завод – 1МЧЗ). 1960-ban megjelennek a gyár történetében az első Poljot (Полет – Repülés) márkanéven forgalmazott órák, majd 1961-ben – Jurij Gagarin első űrrepülésének apropóján – maga a gyár is felvette a Poljot nevet.

A gyár a XX. század második felében is megmaradt a legnagyobb és legtermelékenyebb szovjet óragyár szerepében egészen a Szovjetunió széthullásáig.

Forrás:http://www.boxerora.hu/elso.html

#poljot #oroszkaróra #poljotkaróra #poljotóra #oroszóra

karóra adás-vétel