Hirsch

Achille HirschA genealógiai feljegyzések szerint Achille Hirsch 1847-ben született a franciaországi Elzászban. Korai életéről nem sokat tudunk, kivéve, hogy az 1870-es években a svájci La Chaux-de-Fonds-ba költözött. Kezdetben feltehetően a mezőgazdaságban dolgozott, amíg az óraiparban nem kapott állást. Eleinte établisseurként dolgozott, a helyi hagyományos órakészítési módszereket alkalmazva. Ennek során helyi beszállítóktól vásárolt alkatrészekből szerelte össze az órákat. Abban az időben a helyi háztartásokban háziipar működött, amely bizonyos alkatrészeket gyártott. Ezeket aztán eladták a helyi órásmestereknek, hogy azok teljes órákat szereljenek össze.

Achille Hirsch

Achille Hirsch.Gyár és márkákValamikor az 1880-as években Achille Hirsch terjeszkedett, és saját óragyárat épített La Chaux-de-Fonds-ban. Ez egy innovatív vállalat volt. Az egyik első olyan óragyártó volt, amely gépeket és gyártósoros eljárást alkalmazott az integrált alkatrészek gyártására. A gyár akár 100 munkást is foglalkoztatott, és több ezer órát gyártott. Achille Hirsch az évek során több tucat márkát jegyzett be, mint Svájc egyik legtermékenyebb óragyártója. Márkái közé tartozott a Vigilant, Tosca, Normal, Unicum, Sopra, Stentor, Travail, Antoine, Climax, Omnibus, Velox, Corona, Invar és Criterion.

A vállalat a 20. század elején La Chaux de Fonds egyik legnagyobb óragyártója volt. Órák hatalmas választékát gyártották, és az egyik első gyártók között voltak, akik komolyan foglalkoztak a karórákkal, már 1902-ben gyártottak karórákat. Ez egy olyan időszakban történt, amikor a karórákat vagy karórákat, ahogyan akkoriban nevezték őket, nőiesnek és férfiak számára alkalmatlannak tartották. A karóra csak akkor vált igazán népszerűvé, amikor az első világháború alatt kialakult a lövészárok órája. A zsebórákat továbbra is a Királyi Repülő Hadtest pilótái használták.

Achille Hirsch Criterion zsebórája.Achille Hirsch által készített Criterion zsebóra.Cégnevek1902-ben a vállalat neve Vigilant Watch Manufactory, 1904-ben pedig Compagnie des Montres Invar lett. A vállalatot 1914-ben Achille Hirsch fiai vezették. Fils de Achille Hirsch & Co. néven kereskedtek. Abban az időben a vállalat karórákra specializálódott, olyan márkákkal, mint az Ultonia. Végül a vállalat egyesült a Compagnie des Montres Invarral, és továbbra is jó minőségű órákat és kronográfokat gyártott.

Achille Hirsch 1927-ben halt meg. Meglepő módon egy ilyen termékeny órásmesterhez képest Achille Hirschnek egyetlen egységes online életrajza sincs. Nem találtam a vállalat végleges történetét sem a különböző névváltoztatások során. Ezenkívül nem tudtam megállapítani, hogy a cég bezárta-e vagy mikor zárta be az üzleti tevékenységét. Csak feltételezhetem, hogy a gyártott órák jó minőségűek voltak, de túlnyomórészt a piac olcsó vagy belépő szintű piacán. Más szóval, olyan órák, amelyek praktikusak és megbízhatóak voltak, de egyébként nem voltak figyelemre méltóak. Mivel engem csak az antik órák érdekelnek, 1914-ben megállítom az idővonalamat.

Forrás:ITT

#hirsch #karóra #hirschwatch

karóra adás-vétel