Edox karóra

A gyár alapítója, bizonyos Christian Ruefli-Flury 1855-ben látta meg a napvilágot.  Beleszületett az órák világába, ugyanis már családja is órakészítéssel foglalkozott.   Szülővárosában, Grenchenben 1851 óta működött óraipar.  És hogy mennyire meghatározója, ihletője egy férfi életének az a nő, akit szeret, mi sem bizonyítja jobban, hogy 1883-ban feleségének, Eva-Marisnak 25. születésnapjára egy zsebórát készített, akit ez annyira lenyűgözött, hogy férjét arra ösztönözte, kezdjen óragyártással foglalkozni. Ez az esemény, az órás szakmában tapasztalt rendkívüli tehetsége, édesapjától szerzett tapasztalatai és számos órás, akik beavatták a szakma titkaiba, arra sarkallták, hogy 29 évesen elindítsa saját óragyárát. Létrehozta Edox nevű cégét a 15 ezer lakost számláló Biel-Bienne-ben, mely akkor is, azóta is híres volt jól képzett órásmestereiről. A szépség, a tisztaság, a tökéletesség, és az újítás iránti vágy övezi a márkanevet napjainkban is, melynek jelentése az ókori görögöktől ered, és annyit tesz: „az óra”.

Homokóra mint szinbólum

Az Edox szimbóluma a századforduló óta az a homokóra, melyet büszkén visel logójában és minden órájának számlapján mind a mai napig.

Ruefli-Flury 1921-ben elhunyt, azonban szellemisége, vágya, hogy csodaszép, magas minőségű órákat készítsen, és álma, hogy folyamatosan fejlődjön, fennmaradt, és folytatódott a gyárat átvevő Robert Kauffman-Hug által is, aki hamarosan rájött, hogy a méltán szeretett zsebórát helyettesíteni kell a sokkalta praktikusabb karórával. Ez a cselekedete fordulópont volt az Edox, és a svájci óragyártás történetében egyaránt.

A második világháborút követően a cég folytatta szárnyalását. Abban az időben az Edox már 500 órakészítőt alkalmazott, újabb és nagyobb gyárakba költözött, hogy megnövelje termelékenységét. Az Edox Svájc legmodernebb óragyárává lépett elő.

200 méter

A kor legmodernebb gépei lehetővé tették, hogy magas vízmentességű órákat gyártsanak, melynek történelmi darabja lett a Delfin, a világon az első olyan óra, ami dupla hátlappal és ellenálló, erős tömítésekkel rendelkezett, és új szabványokat állított fel az ütésállóságnak és vízmentességnek: 200 méteres mélységig volt képes megőrizni a szerkezet szárazságát. Az Edox márka egyszersmind világhírűvé vált.

Újabb fordulópontot jelentett, amikor Victor Flury-Liechti, Robert Kaufmann-Hug unokaöccse átvette a cég vezetését, mert felismerte, hogy a továbblépés szempontjából kulcsfontosságú a technikai tudás fejlesztése, a mérnökök és órakészítők kiemelt támogatása, és erre hajlandó volt jelentős összegeket fordítani. 1965-ben bemutatták a Hydrosub nevű óra, mely már 500 méterig volt vízmentes, majd 1969-ben a Bluebird következett, melynek tokja és üvege karcálló tulajdonsággal bírt. Ez az elegáns, de rendkívül erősen megépített óra megerősített, dupla hátlappal és rázkódáscsillapítással rendelkezett. Az óra erőteljessége és vízmentessége semmit sem csökkentett az legáns megjelenésén, mely az Edoxra manapság jobban jellemző, mint valaha. A ’70-es évek elején jelent meg a világ első valóban univerzális órája, a Geoscope. Lefedett minden időzónát, képes volt a világ 50 fővárosának idejét kijelezni – köztük a viselő helyi idejét is, így igen népszerűvé vált az utazók körében

Leg vékonyabb szerkezet

Annak bizonyítékaként, hogy a fejlődés soha nem állhat meg, 1998-ban az Edox mérnökei és órakészítői kifejlesztették a világ legvékonyabb dátumkijelzős óráját. Ez a szerkezet mindössze 1,4 mm magas, mellyel az Edox azóta is tartja a világrekordot a dátumkijelzős órák körében és egyszersmind fényesen bizonyítja hozzáértését az igazán aprólékos és összetett munkákhoz. Ennek jegyében 2005-ben újabb fenséges remekmű született: a híres és rendkívül bonyolult Les Bémonts Maitre Horloger 5 Minute Repeater mely egy olyan mechanikus óra, mely csengő-szerkezetének segítségével képes „megmondani” a pontos időt.

Mi is részesei lehetünk az Edox történelmének, ha egy ilyen kivételes műszaki tartalmú és páratlan szépségű darabot választunk magunknak.

Forrás: https://civishir.hu/eletmod/edox-8211-az-oratortenelem-ragyogo-fejezete/1122100613

#edox #chronoffshore #grandocean #classroyale

karóra adás-vétel