Használt óra a neten!

Használt órát venni megéri. Rég nem gyártott, elfeledett modelleket csakis ilyen helyen lehet találni és vásárolni, de gyakran a nagy darabszámú sorozatban előállított típusokat is így szerezhetjük be a legjobb áron. Ám mint minden piacon, úgy itt is vannak csalók, vásárlói és eladói oldalról egyaránt. Most hozok pár jó tanácsot a használt órák vételével és eladásával kapcsolatban.

Van, mi túl szép, hogy igaz legyen.Ha egy terméket nagyon áron alul kínálnak, akkor nagy valószínűséggel hamis (órák esetében replikának hívják).Egy eladó nem fogja több száz vagy több milliós óráját az eredeti ár ötven vagy harminc százaléka alatt kínálni, hacsak nem alkatrészként kívánja továbbadni.

Ha teheted, kerüld az előre utalást. Elsősorban utánvéttel érdemes egy adásvételt lebonyolítani.

A legjobb mégis személyesen lebonyolítani a cserét, lehetőség szerint egy márkaszervizben, ahol az óra állapotát és eredetiségét is meg tudják vizsgálni.

Keress a neten!

Vevőként mindig nézz utána az órának, hogy milyen áron mozog a nemzetközi piacon. Fórumokon, Facebook csoportokban érdeklődj a típus után, néz Youtube videókat véleményekért. Tegyél meg mindent, hogy jobban megismerd azt az órát, amit kinéztél magadnak.

De ne csak az órának néz utána, hanem a vevőnek, eladónak is. Ha kamuprofillal találkozol bármelyik oldalról, nincsenek adatai, se ismerősei, vagy fiktív névvel regisztrált, akkor érdemes elkerülni.

Vevőként nyugodtan lehet további képeket, vagy akár videót is igényelni. A termék dobozáról, papírjairól, számlájáról is érdemes és kell is fényképeket kérni. Eladóként gyanakvásra adhat okot, ha a vevő nem igényli ezeket.

Az is okot adhat a gyanakvásra, ha egy vásárló minél hamarabb nyélbe akarja ütni az üzletet. Folyamatosan a számlaszámot kéri, további képeket, információt nem. Ha személyes átvételt se erőlteti, főként úgy, hogy a hazai vevő értékes óra után érdeklődik. Akkor már jobb az elején elkergetni azt a vevőt. Ha mégis megadtuk a számlaszámunkat, és lobogtatja az utalás igazolását, még mindig ne vegyük készpénznek a dolgot. Csak akkor postázzuk a terméket, ha pontosan az az összeg érkezett, ami meg lett beszélve. A komoly csalók külföldről érkeznek.

A kedvenc módszereik egyike az úgymond „többet utaltam, bocsi. Visszautalnád a többletet? A termék árát tartsd meg”. Az órát feladod, a pénzt visszautalod. Három hét múlva jelentkezik a hatóság, hogy jogtalan úton került hozzád az utalt összeg. A végén órád sincs, csak egy combos adósságod.

Az óráknál nem megszokott, de mivel több százezres vagy akár milliós értékű tárgyakról van szó, mégis érdemes adásvételi szerződést kötni. Ha mégsem írnánk szerződést, legalább az adásvétellel kapcsolatos e-mailekről, vagy az írásos beszélgetésekről érdemes mentést készíteni.

Ügyelj a csomagolásra. Értékes küldeményeket érdemes biztosítani, és a szállítócéggel is közölni, mit tartalmaz. Mert ha megsérül az áru és már ki van fizetve, akkor senki sem fog repesni az örömtől. Egy értékesebb darabnál már lehet pereskedéssel számolni.

Ha az ember nem figyel, és nem elővigyázatos, hamar kár érheti. Főként ha külföldi oldalakon keresi és kínálja a portékáját. Ezért is jó a www.hasznalt-ora.hu  honlap, mert hazai kínálatból válogathatunk, és így a személyes csere sem megoldhatatlan.

További jó üzleteket és keresést kíván a Használt-óra csapata!