Van, amikor az ember hirtelen felindulásból csinál valamit. Gondol egy merészet, magához mérten hülyeséget csinál, gyors elhatározásból, kíváncsiságból, vagy éppenséggel a „Miért ne?” szlogen alatt, megteszi azt, amit máskor nem. Olyan ez, mint mikor mégis elmegy egy olyan nővel az ember, aki, úgy érzi, nem hozzá való, de mellette ébred minden reggel, ki tudja, meddig. Egy ilyen hirtelen felindulás, és barátok hatásának eredménye a Pagani Design PD-1639 vásárlása, mely vitaalapot nyújt, több téren, de az áráért cserébe is sok mindent kapunk.

A Pagani Design, nincs mit szépíteni, egy kínai gyártó, aki felvállalja teljes mellszélességgel a származását. Már csak a kérdés, hogy a szokásos gagyi kínai szlogen tovább élni fog ebben az esetben is.
Óráit két helyen lehet megvásárolni, az egyik a cég honlapja, a másik, minő meglepetés, az Aliexpress. Nem árul zsákbamacskát, ami becsülendő. A portfólióját homage órák teszik ki, a fogalom pedig annyi takar, hogy külsőleg más ismertebb, elérhetetlen árú ketyegők adták az inspirációt. Mint ahogy látható, a cikk alapjául szolgáló órát például a Rolex Submariner széria ihlette. A cég neve és dizájnja a Porsche Desingtól ered, a betűtípus is, és a logó is hasonló grafikai stílusban született, csak nem egy német, hanem az olasz autógyártótól „lopta” a nevet.

De nézzük, mit is kapunk 80 euróért a kínai gyártótól! Belül egy Seiko NH35A (4r35 néven futt Seikokban) szerkezet található, 24 kővel, 21,600-as lengésszámmal és 41 órás járástartalékkal. Másodpercstoppos és dátumkijelzős, a pontossága pedig +/- 25-40s között van naponta, a gyártó alapértékei alapján. A szerkezet japán tervek szerint készült Malajziában, és tökéletes rálátásunk van a werkre a hátlapi ablakbaknak köszönhetően.
Emellett még kiemelendő a zafír üveg és a forgatható kerámia lunetta, amivel ebben az árkategóriában nem találkozunk olyan sűrűn. A dátumra való rálátást pedig egy békalencse segíti.
Kapunk még koronazárat, de csak százméteres vízállóságot, a részben ablakos hátlapnak köszönhetően. A szíj tömör fém, és a szemeket csavaros stiftek tartják össze. Aki szedett már ki szemeket egy fém szíjból, az tudja, mekkora áldás ez.

Ezek alapján egy főnyeremény az óra, de az ördög, mint mindig, most is a részletekben rejlik.

Az egyik maga a csat. Körömszaggató, idegesítő Rolex-utánzat, melyet nem szívesen nyitogat az ember. Ráadásnak a hivatalos honlapon 20 mm-es tok-fül átmérőt írnak, miközben ez 21 mm, így egy kicsit nehéz másik szíjat találni rá. Ettől függetlenül mikor viseljük az órát, kényelmes, nem húzza a szőrt, és a 43 mm-es tokátmérő ellenére is jól áll egy vékony csuklón.

Persze nem csak a csaton lehet észrevenni a kidolgozottság hiányát. A lunetta fogása nagyon érdes. Mikor először megérintettem, féltem, hogy elvágja a kezemet, annyira éles, és nincs finoman kivitelezve, a tekerése érzésre mégis volt annyira jó, mint egy Seikóé. A korona fogása is hasonló élményt nyújtott, nem szívesen hajtottam ki és állítottam be vele az időt. A polír és a számlap sunburst hatása nagyon kellemes, jó minőséget sugall, hozza pár drágább gyártó színvonalát. Luméja pedig kékes árnyalatban úszik a sötétben, az erősségéről és a kitartásáról azonban nem beszélhetünk szuperlatívuszokban.

Összességében 80 euróért kapunk egy jó tulajdonságokkal rendelkező, de gyengén kidolgozott órát, amit Kínában gyártottak. Ezzel nincs is baj, a gond a teljes megjelenéssel van. Nem akar más lenni, mint egy Rolex Hulk, szinte teljesen lemásolja, több egyediséggel, emészthetőbb lenne és kevésbé vitatható a létezése. Ha Rolex lenne a számlapra írva, hamisítványnak lehetne nevezni előről, ha nagyon bírálni akarnánk. Az is kérdéses, hogy egy olyan óra, ami formailag ennyire koppintja a neves gyártót, mennyire elfogadott és maga a homage órák, mennyire másolhatnak nagyokat. Tartalmilag, nevét tekintve, származásilag azonban teljesen őszinte, magára vállal mindent. Felvetődik az is, hogy a nevesebb, hasonszőrű gyártók (pl. Steinhart, Davosa) órái mennyire hasonlítanak a Rolexre. Nem lenne három ilyet egyszer összereszteni.

Aki harmincezer forintért egy minden napra alkalmas, fémszíjas, automata órát szeretne, amit nem sajnál, ha valahova beüt, akkor ezzel a Paganival nem nyúl mellé. Csak az a kérdés, miképpen fogadja el a sok áthallást más gyártóktól.

Írta: Kovács Adrián