Egy nagyon különleges svájci orosz koprodukcióban készült húsvéti tojás a cári Oroszországból.

Még mielőtt rátérnénk arra, hogy mit is takar a címben említett konkrét példány érdemes egy picit utánanézni annak, hogy mik is azok a Fabergé tojások.

Jelenleg összesen 65db ilyen tojás ismert. Ezek közül 57 darabról lehet tudni, hogy jelenleg hol van. Az első tojást 1885-ben készítette Oroszországban, Szentpéterváron a Fabergé III. Sándor cár megbízásából, aki húsvéti ajándéknak szánta a feleségének, Marija Fjodorovna-nak.

III. Sándor halála után fia, II Miklós is rendszeresen rendelt tojásokat egészen 1917-es haláláig. Az utolsó általa megrendelt darab különlegessége, hogy sosem készült el teljesen.


A Third Imperial-t Peter Carl Fabergé készítette 1887-ben. A XVI. Lajos stílusban készült tojás tokja 18K-os aranyból van, és egy három lábú, szintén aranyból készített, zafírokkal, valamint gyémántokkal díszített állvány tartja.

A tojás belsejében egy 14K-os aranyból készült, fehér számlapos Vacheron Constantin női óra van.

A Third Imperial-ról sokáig nem tudták, hogy hol van, de 2012-ben előkerült. Érdekesség, hogy a megkerülését, csak 2014-ben hozták nyilvánosságra. Az igazi csavar azonban az, hogy a tojást 1964-ben és 2004-ben is elárverezték, csak éppen nem tudták róla, hogy ez a Third Imperial.

2011-ben a The Telegraph készített egy cikket a Third Imperialról, amelyben megszólaltatták Kieran McCarthy-t is. Szerinte a tojás angliában volt, mivel az 1964-es aukción nem kelt el Fabergé tojás.

2012-ben egy amerikai törmelék kereskedő az interneten böngészve megtalálta a The Telegraph cikkét és felismerte az általa korábban megvásárolt műtárgyat.

A kereskedő felvette a kapcsolatot a Wartski Ltd-nél dolgozó Kieran McCarthy-val. A szakértő nem hitt a szemének, amikor meglátta a képeket a konyha polcon pihenő „tojásról”.

A Third Imperial végül 2014. áprilisában került jelenlegi tulajdonosához, aki 2014. április 14-17 között kiállította a londoni Wartski kereskedésben.