Zenith

1865-ben jött létre a Zenith manufaktúra Georges Favre-Jacot irányításával. A fiatal 22 éves órásmester munkája révén  egységbe tömörítette az addig elkülönülten működő mestereket és ezzel lefektette a luxus óragyártás alapjait. Lehetővé tette ugyanis, hogy a szükséges gyártási feltételek biztosításával a mesterek teljes egészében az órakészítésnek szentelhessék figyelmüket.  A cég, amely kezdetben csak zsebórákat és ingaórákat gyártott, 1875-re már több, mint ezer alkalmazottja volt.

Névadó csillagok

1911-re a Georges Favre-Jackot már jócskán rendelkezett nemzetközi elismeréssel . Ő azonban egy új óraszerkezet tökéletesítésén dolgozott…. Honnan kapta a nevét? Egy este, amikor kiment a szabadba és feltekintett az égre, egy hatalmas csillagképet vett észre az esthajnalcsillag körül. Ez a jelenség az óraszerkezet forgóelemeinek mozgására emlékeztette őt. Ekkor elhatározta, hogy az általa újonnan megalkotott szerkezetet és a manufaktúrát is az univerzum legmagasabb pontja után  „Zenith”-nek, vagyis csúcspontnak fogja elnevezni. A csillag pedig égi iránymutatóként a reményteli jövő felé vezető utat jelképezi.

Ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé a Zenith pályája. Sorra nyíltak leányvállalatai New Yorkban, Párizsban, Moszkvában és Tokióban, és ma már a világ három földrészét behálózzák.

Legpontosabb automata kronográf a világon

A Zenith rendkívüli és párjukat ritkító óraszerkezetei mára az egész világon hírnevet szereztek maguknak, mindemellett számos díjjal is büszkélkedhetnek. A legismertebbek közülük  az El Primero, mely óránként 36 ezer rezgést végez, ezáltal a leggyorsabb és legpontosabb automata kronográf a világon. A másik említést érdemlő híresség az extra vékony Elite szerkezet, melyet 1994-ben fejlesztettek ki.

Egy technológiai vívmány eredményeként született meg a Chronomaster Open El Primero 2003-ban. Az Open (nyitott) El Primero sorozat jellemzője, hogy az egy ponton nyitott óralapon keresztül a mozgó óramű láthatóvá válik. Az azóta a Zenith manufaktúra jelképévé vált szerkezet rendkívül sikeres lett.

2004-ben tarolt az  első Tourbillon szerkezetes Zenith óra: a Genfben megrendezett Grand Prix-n elnyerte az óranagydíjat a férfiaknak készült órák kategóriájában, emellett a 2004-es év legjobb órája címet is megszerezte.

Néhány évvel később, 2008-ban egy lélegzetelállító és forradalmian új technológiának köszönhetően megalkották a 8800 Tourbillon Zero-G (zeró gravitáció) szerkezetet, mely még nagyobb pontosságra képes a tömegvonzás hatásának kiküszöbölésével.

Több, mint 140 évvel a megalakulása után a Zenith sikertörténete még mindig töretlen. Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Zenith csillaga mind fényesebben ragyog a világegyetem legmagasabb pontján, a „zenithen”.

Forrás: http://www.orauniverzum.eu/markatortenet_zenith

#zenith #zenithwatch #karóra

karóra adás-vétel