Molnija zsebóra!

Cseljabinszk városa gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el, gyakran emlegetik Oroszország Svájcaként is. E vidék híres kézműves mestereiről. Az uralkodó cárok gyakran hívtak e környékről mesterembereket palotáik kialakításához.
A Molnija óragyárat 1947. november 17.-én alapították. Eleinte a fő profilt a karórák és zsebórák mellett az asztali- és fedélzeti órák jelentették. A Védelmi Minisztérium megrendelésére itt készültek a harckocsik és a tengeralattjárók fedélzeti műszerei, órái.
Az 50-es évek végétől azonban egyértelműen a Molnija zsebórák jelentik a termelés fő gerincét. A 18 köves szerkezeteket készítik ütésbiztosítás nélküli (3602) és ütésbiztosított (3603) billegővel is. A tokok általában alpakkából készültek, melyeket aztán különböző felületkezeléssel láttak el, de természetesen acéltokokat is alkalmaztak. Gyakran díszítették az órákat kézzel készített zománcfestményekkel. Az órák 80%-ban kézi munkával készülnek és a csapágykövek, valamint függőláncok kivételével minden alkatrészüket helyben gyártják.
A gyár termelésének jelentős része exportra kerül a világ minden részére.

Megjegyzés: A korai időkben több szovjet óragyár is gyártotta a Molnija zsebórákat. Ezeket elsősorban a szerkezeti típusjelzéseik által tudjuk megkülönböztetni a Cseljabinszkban később gyártott óráktól.

Forrás:http://www.boxerora.hu/cseljabinszki.html

#molnia #molnija #zsebóra #karóra

karóra adás-vétel