Mido

A Mido SA egy 1918-ban alapított svájci óragyártó vállalat.

A Midót 1918-ban alapította George G. Schaeren a svájci Bielben/Bienne-ben. A Mido a spanyol Yo mido kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „”én mérek””. Az 1920-as években a Mido női órákat mutatott be színes zománcozott formájú tokkal és modern szíjakkal, valamint art deco stílusú órákat az urak számára. A Vállalat a virágzó autópiacon talált piacot, amikor számos márka, például Buick, Bugatti, Fiat, Ford, Excelsior, Hispano-Suiza stb. hűtőrácsának formájú órákat gyártott.

1934-ben a Cég piacra dobta a Multifort designt, az első olyan karórát, amely önfelhúzós automata szerkezetet használt. 1934-ben ütésálló, antimágneses és vízálló volt. Ugyanebben az évben a Vállalat törhetetlen főorsóval ellátott órákat dobott piacra. Ez volt a legelső alkalom, hogy bármelyik óragyártó ilyen típusú rugót használt a piacon. ebben az időszakban a Cég egy robotot használt nagykövetként a haladás és a robusztusság szimbólumaként. Egy ebből a korszakból származó képregényben a Mido Robot és kalandjai szerepeltek.

1945-ben ez a Cég volt az első gyártó, amely bevezette a központi leolvasású kronográfot, amelyben a stopperóra funkció minden mutatója középen volt elhelyezve. 1954-ben a cég bevezette a világ leghatékonyabb felhúzási mechanizmusát. 1954-ben a Brend bevezette a világ leghatékonyabb felhúzási mechanizmusát.

A Vállalat 1959-ben adta ki a Commander modellt, amely egy darabból álló tokszerkezetet használt. 1967-ben a Mido-t a világ legvékonyabb női órájának gyártójaként tüntették ki.

1970-ben a Cég bevezette az Aquadura Crown Sealing rendszert, amely egy teljesen természetes parafát használ, amelyet úgy kezelnek és alakítanak ki, hogy biztosítsa a vízálló tulajdonságait. Ezt a technikát a korona lezárására használják, amely az órán a vízszivárgásra legérzékenyebb hely.

A kilencvenes évek során piacra került a Mido World Timer. Ez egy praktikus kijelző volt, amely a bolygó bármely pontján képes megmutatni a helyi időt. A felhasználónak a kívánt várost kell a 12 órás pozícióba vinnie, és a koronát megnyomva ellenőrizni a helyi időt.

A Vállalat a hitelesített kronométerek 10 legjobb gyártójának egyikeként ismert. A 2013-ban gyártott 61 358 automata szerkezetével a Cég jelenleg a negyedik helyen áll a svájci óraiparban a kronométerek gyártásában.

A Mido ma a svájci Le Locle-ban székhellyel rendelkező Swatch Group része. A cégnek van egy fióktelepe a kínai Sanghajban is.

Forrás: Wikipedia

#mido #midowatch #midokaróra #karóra

karóra adás-vétel