Langendorf

A Langendorf Watch Company svájci óragyártó volt, aki kiváló kivitele és a részletekre nagy figyelmet fordított. 1890 körül talán a világ legnagyobb óráinak gyártója volt. A cég órákat gyártott a svájci Langendorfban pontosan egy évszázad alatt, 1873 és 1973 között.

A cég leghíresebb márkája a Lanco volt (a Lan gendorf Watch Co mpany rövidítése ), amelyet márkanévként dobtak be az 1950-es évek végén. A márkát az 1960-as évek végén megszüntették, és 1971-től 1980-ig újjáéledtek.

Johann Viktor Kottmann ezredes (1822–1881) 1873-ban alapította az Uhrenfabrik Langendorf SA-t. A gyár családja kezében volt 1964-ig.

A gyár Langendorf faluban, a Solothurn kantonban található, Lebern kerületében , Svájcban . Johann Viktor Kottmann a közeli Solothurnből származott, és az 1850-es évek óta foglalkoztak cikória és dohánytermékek ipari előállításával. A langendorfi gyár 1851 óta cikóriatermelést végez, de 1873-ban felújították, hogy ebauch-kat (órák mozgásának alkatrészeit) készítsék más óragyártó társaságok számára.

Az alapításkor a vállalat 70 és 80 munkavállalót foglalkoztatott, de az alkalmazottak száma drasztikusan csökkent, amikor a társaság 1880-ban szinte gazdasági összeomláson ment keresztül – állítólag súlyos alkoholizmus és a munkavállalók távolléte miatt. Talán ezen okok miatt a gyár megkezdte a munkavállalók lakhatását és képzését, és társadalmi hírneve szerzett társadalmi felelősségvállalást. Iskolákat, tűzcsaprendszert épített és finanszírozott az elektromos lámpák telepítését Langendorfban. A Kottmann család alapította a ma is aktív közösségi munkát szolgáló társaságot.

A cég növekedése 

1880 közepén – éppen azelőtt, hogy a társaságot egyébként felszámolták volna – Johann fia, Karl Kottmann (1844–1890) vette át az irányítást. Karl képes volt vonzza szakembereket Nyugat-Svájcból, akik segítettek a társaság megfordításában. A megrendelések beáramlottak, és a termelés erőteljesen bővült. 1881-ben mintegy 200 munkást alkalmaztak a gyárban. A termelés továbbra is szárnyalni kezdett Karl Kottmann vezetésével, akit csodáltak egy ésszerű és gépesített gyártósor megvalósításáért. Építészként szolgált a társaság társadalmilag felelős kezdeményezéseihez is.

1887-től kezdve elmélyült a termelés, és a vállalat nagyrészt független lett a beszállítóktól. Karl Kottmann 1890-ben meghalt, és a műszaki igazgató, Lucien Tieche vette át a társaságot, és a nevét Langendorf Watch Company-ra változtatta.

Neuchâtel körzet minden nagyobb óráját gyártó cége alkatrészeket és e-könyveket rendelött a Langendorf Watch Company-tól, amelynek munkaerő 1890-re kb.

Egy 1916-ból származó, a gyárról képet mutató hirdetés szerint 1500 dolgozót foglalkoztatott és napi 3000 darabot gyártott. 1920-ra a cég ébresztőórákat is gyártott. 1924-ben fióktelepet létesítettek Lommiswilben , és a következő évben ügynökséget is létrehoztak a La Chaux-de-Fonds-ban . Egy 1959. évi hirdetés dicsekedett, hogy abban az évben egy nagy új gyár készül el, amely Lanco órákat gyárt.

A Kottmann család utolsó évei és az önállóság vége 

Amikor a régi gyárépületet 2008-ban modernizálták, a Langendorf Watch Company régi beton logóját fedezték fel.

1902-ben Ernst Kottmann (1874–1944) az 1942-ig vezette társaság menedzserévé vált, amikor egészségi okokból lemondott. Egyéb kezdeményezések között az Ernst a gőzüzemű termeléstől a villamos energiára váltott. Testvére, Rudolf Kottmann 1964-ig töltötte be a posztot. Hans Kottmann 1964-ben vette át az állást, ugyanabban az évben balesetben meghalt. A társaságot ezután Guido Kottmann és egy családtagok bizottsága vezette, ám a kihívásokkal teli üzleti körülmények – és talán a rossz irányítás problémái miatt – a társaság úgy döntött, hogy csatlakozik a “”Schweizerischen Gesellschaft für Uhrenindustrie AG”” (SGU) nevű óragyártók konglomerátumához. 1964.

Nem sokkal azután, 1965-ben, a Langendorf Watch Company-t megvásárolta a “”Société Suisse pour l’Industrie Horlogère SA”” (SSIH), amely maga az Omega és a Tissot közötti 1930-as egyesülés eredménye . A Langendorf Watch Company-val együtt az SSIH több mint ötven versenytársát szerezte meg, amelyet új alapított üzleti siker támaszt elő.

A Langendorf Watch Company vonzó volt a Lanco márkanév és rendkívül kifinomult és félig automatizált gyártósor számára, modern gyártóberendezéssel. Az akvizícióval az SSIH-nak sikerült kibővítenie termékkínálatát, és megszerezte a gépeket, amelyek a jó minőségű termékek előállításához szükségesek, mint korábban. 1973-ban a gyártást abbahagyták a Langendorf gyártóüzemében, és a Lanco márkát átruházták az Aetos Watch Company-re, az SSIH másik alágazatára. 1977 óta a régi gyárépület Langendorfban bevásárló központ volt.

Noha az SSIH Svájc legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb órájának gyártója volt , a cég szenvedett a heves verseny miatt. 1983-ban az ASUAG-val egyesült az SSIH / ASUAG Holding Company-vel – amelyet 1986-ban SMH-nak neveztek át, és 1988-ban The Swatch Group lett .

Forrás:https://en.wikipedia.org/wiki/Langendorf_Watch_Company_SA