NOMOS Glashütte

A NOMOS Glashütte a szászországi Glashüttében található német óragyártó vállalat, amely kézműves kézi felhúzású és automata mechanikus órákra specializálódott. A céget 1990 januárjában, két hónappal a berlini fal leomlása után Roland Schwertner alapította. Az első kollekció terveit Susanne Günther készítette, a Bauhaus purista stílusából merítve. A NOMOS tervei letisztult és modernista esztétikájukról ismertek. A NOMOS Glashütte tagja a Deutscher Werkbundnak, a Bauhaus mozgalom elődjének, és egy olyan csoportnak, amely a kézművességet az ipari termeléssel és a formatervezést a funkcionalitással ötvöző vállalatok érdekeit képviseli. A vezetőséget Uwe Ahrendt vezérigazgató, aki diplomás mérnök, és a termelésért felelős; Judith Borowski, aki a berlini kommunikációért és formatervezésért felelős; és Roland Schwertner, aki továbbra is az értékesítésért felel.

1990-ben Roland Schwertner, egy düsseldorfi informatikus és fotós bejegyeztette a NOMOS Glashütte/SA védjegyet. A NOMOS órák első kollekciója 1992-ben jelent meg. A NOMOS Glashütte ma már három telephellyel rendelkezik az óragyártás hagyományairól híres Glashüttében: Az adminisztrációs részleg az egykori glashütte-i állomásépületben található, míg a legtöbb órásműhely az Am Erbenhang utcában található. 2017 óta egy további gyártóüzem található a Schlottwitz negyedben. Az éves termelés körülbelül 20.000 darab.

A vállalat a kezdeti években kézi felhúzású mechanikus órák gyártására összpontosított. 2005-ig ezeknek a szerkezeteknek az alapja a svájci ETA SA / Peseux 7001 volt. 2005 áprilisa óta a NOMOS Glashütte kizárólag saját gyártású óraműveket használ. Az α (Alpha) kézi felhúzású kaliberrel kezdődően a kínálat azóta számos más, kiegészítő funkciókkal rendelkező kézi felhúzású óraművel bővült. Az első automata NOMOS karóra, a Tangomat 2005 nyarán mutatkozott be.

2014-ben a vállalat bemutatta saját, házon belüli, NOMOS swing system néven ismert csigaházi mozgatását, aminek köszönhetően már nem függött a svájci gyártóktól. 2014-ben ezt az új alkatrészt fokozatosan vezették be a NOMOS kaliberkínálatába. 2016 óta a vállalat a NOMOS swing rendszerrel történő kaliberkínálatának frissítésére összpontosít; a frissítés után a kaliberek „”DUW”” kezdetű nevet kapnak. Ez a betűszó a „”Deutsche Uhrenwerke”” rövidítése, és a vállalat saját kalibergyártását hivatott kiemelni.

A vállalat neomatik („”új automata””) sorozatának kaliberei nagyon vékonyak: A NOMOS Glashütte 2015-ben mutatta be a DUW 3001-et, a tizedik saját gyártású kaliberét. A mindössze 3,2 mm-es magasságú kaliber kizárólag a neomatik sorozathoz tartozik, és a 2016-os BaselWorld kiállításon mutatták be. A legújabb óramű, a DUW 6101, vagyis a „”neomatik date”” 2018-ban került bemutatásra.

Ebben az évben a vállalat bemutatta az Autobahn és a Tangente Update modelleket is, amelyekben debütált a neomatik date kaliber. A 2019-es BaselWorld kiállításon a vállalat három új kollekciót mutatott be: a duo sorozatot, három új sportórát (a Tangente Sport két változatát és a Club Sportot), valamint három automata Club Campus modellt.

Forrás:Wikipedia

#nomos #nomosglashütte #glashütte #nomoswatch #karóra

karóra adás-vétel