Mondaine

A Mondaine a svájci Mondaine Watch Ltd. által gyártott karórák sorozatának védjegye. Ezt a vállalatot Erwin Bernheim alapította. Kezdetben különböző svájci óragyártók által gyártott karórákat exportált. Ezt követően a svájci Biberistben, a Mondaine leányvállalatánál, a Remonta AG-nál kezdett karórákat gyártani.

A Mondaine órák egy sorát erősen befolyásolják a klasszikus svájci vasúti órák, az úgynevezett Official Swiss Railways Watch / SBB, a Svájci Szövetségi Vasutaktól 1986 óta licencelt formaterv alapján. Ez a Hans Hilfiker által készített formaterv 1944-ben született.

Az eredeti óramű más óráktól eltérő és egyedülálló volt a következő tény miatt: Azáltal, hogy 58 másodpercet oszlat el a 360 fokon (a szokásos 60 másodperc helyett), a másodpercmutató két másodpercre teljesen megáll a 12-es számnál, azt az illúziót keltve, hogy az idő megállt. Ezután a percmutató egy lépést halad előre, és a másodpercmutató új ciklusba kezd. A vállalat azonban 2001 körül abbahagyta az ezzel a mechanizmussal rendelkező modellek gyártását. 2013-ban stop2go néven egy újratervezett modellt dobtak piacra. 2013-ban a korona magának a szerkezetnek a működéséhez igazodva egy billenőkapcsolóhoz hasonló alakú, amelyet tekerés helyett előre-hátra fordítunk.

2006-ban a Mondaine ötven százalékos részesedést vásárolt az amerikai Luminox cégben, így a Mondaine nagyobb hozzáférést kapott az amerikai piachoz, a Luminox pedig az európai és ázsiai piacokhoz. 2006-ban a Luminox órák különlegessége, hogy éjszaka önműködően világítanak, a szintén svájci mb-microtec által gyártott miniatűr trícium eszközökkel. A Luminox órák különlegessége, hogy éjszaka is leolvashatóak, mégpedig az mb-microtec által gyártott miniatűr trícium eszközökkel.  2016-ban a Mondaine átvette a Luminox cég fennmaradó részét, és Svájcban gyártotta ezeket az órákat a Swiss made címke használatával. 2020-ban a Luminox órák a Mondaine csoport bevételeinek jelentős részévé váltak. A Luminox órák a Mondaine csoport bevételeinek jelentős részévé váltak.

Emellett a Mondaine a modern művészet által inspirált modellek választékát kínálja, és a Pierre Cardin márkanév alatt divatos órákat forgalmaz.

Forrás: Wikipedia

#mondanie #karóra

karóra adás-vétel