A régebbi, főleg női modellek 300 – 500 ezer forint, míg a régi férfi Rolex órák 1 – 1.2 millió forint környékén indulnak, természetesen nem azon gyűjtői darabok, mint a csaknem 4.7 milliárd (!) forintnak megfelelő áron, 2017-ben gazdára talált Paul Newman Daytona.

Az átlagos és keresett modellek, mint a Submariner vagy a GMT II 2 – 3, a Daytona régebbi, acél lunettás változatai 3 – 4 millió forinttól, míg az újabb, kerámia lunettás változatok 6 millió körül találnak gazdára. Az aranyból vagy platinából készült, esetleg drágakövekkel, leginkább gyémánttal berakott modellek bőven 10 millió és afelett kaphatóak. Egyes extrém modellekért 80 – 100 millió forintot kell lecsengetni.

Annak ellenére, hogy a Rolex valószínűleg a legnagyobb darabszámban karórákat előállító svájci luxusóra márka, azaz elvileg a piacon nagyon sok óra keresi szerencsés gazdáját, mégis az általános vélekedés és személyes tapasztalat is az, hogy a legkeresettebb Rolex órákat szó szerint pillantok alatt el lehet adni. Akár a magyar piacon, akár külföldön. Ráadásul általában legalább azon az áron, amin az ember hozzájutott, de inkább felette.

A Rolex nem rendelkezik oly dicső történelmi múlttal, mint a mezőnyben induló legtöbb vetélytársa. Magát a márkát és a mögötte duzzadó cégóriást kifejezetten üzleti vállalkozásként, profitszerzés céljából alapította 1905-ben, Angliában, a német származású Hans Wilsdorf. Az igencsak tehetséges fiatal üzletember, nyilván rendelkezett órás múlttal, de nem találunk sem mögötte, sem a cége (cégei: Tudor) mögött sok évtizedes, akár évszázados, családi hagyományokban tovább öröklődő órás gyökereket. Annál inkább találunk tevékenysége nyomán virágzó üzleti sikereket, és mind a mai napig megtapasztalhatjuk azt a tökéletességre törekvést, amely minden Rolex órát jellemez. A márka legtöbb modellje alig változtott az elmúlt 50 évben. Ami bevált, azon nem kell variálni, legfeljebb finomítani, ahogy a Rolex is teszi, a kerámia lunettával, a szerkezetek folyamatos fejlesztésével, azzal, hogy az óráikhoz használt aranyat vagy acélt a saját kohóiban állítja elő. A Rolex leginkább a vízálló, avagy a búvárórák világában alkotott maradandót és volt úttörője annak a folyamatnak, aminek köszönhetően ma kapható olyan szériában gyártott óra, amely akár 3900 méter mélységben is működőképes marad.

Nem meglepő módon azt is pont Rolex gyártja. Nem mintha bárkit fenyegetne a veszély, hogy félúton a Mariana – árok feneke felé jó lenne, ha tudná mennyi a pontos idő, de a megfelelő órát viselve, ma már ez sem lehetetlen. A cég pedigréjét emeli azon tény is, hogy a Rolex egyike azon 3, e TOP 10-ben szereplő márkának, amelyek jelenleg is kvázi magánkézben vannak. A Rolex tulajdonosa a Hans Wilsdorf Alapítvány.

Az órákban ketyegő szerkezetek tekintetében, olyan a Rolex, mint a mesebeli parasztlány, hoz is ajándékot, meg nemis. A Rolex szerkezetek – nem hiába takargatja őket szinte minden esetben átláthatatlan hátlap – nem különösebben szépek, nem különösebben díszítettek. Mondhatni semmi extra, hacsak nem az, hogy a mechanikus szerkezeteket meghazudtoló módon halál precíz pontosan járnak, meglehetősen ellenállók, igazi sportórák. Pontosságukhoz csupán megbízhatóságuk mérhető. A márkára nem jellemző a túl komplikált megoldások erőltetése, legalább is a legnépszerűbb és legelterjedtebb modellekben semmiképpen. GMT, kronográf, dátum, na meg az időt mutatja, másodpercmutató, óra és percmutató, tekerhető lunetta és pont. Egy Rolexből nem fog kismadár kiugrálni, vagy apró kalapácsok sem ütik el benne a pontos időt. Számlapján, vagy bele ágyazva sem forognak körbe a bolygók vagy épp a Földbolygó kicsinyített mása. Egy Rolex az, ami. Nagyon pontos, nagyon megbízható, nagyon kidolgozott időmérő, ami szó szerint aranyat ér.

Ellenben a Rolex órák nagy jóindulattal sem nevezhetők egyedinek. A maguk nemében persze mindegyik menő és annak, akinek szeme van hozzá, gyönyörű is. Ama gyakori laikus kérdésekre, hogy miért jó a Rolex, mit tud annyi pénzért, miért kerül annyiba, amennyibe, a választ leginkább akkor kaphatja meg a kérdező, ha egyszer csuklóra vehet egyet és hordja is pár napig. Annak, aki kicsit is fogékony rá, ezt követően már nem igen kell magyarázni semmit. Ezzel együtt az órái nem túl egyediek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy elvileg milliók kezén ott figyelnek.