Suunto

Egy finn vállalat, amely sportórákat, búvár számítógépeket , iránytűket és precíziós műszereket gyárt és forgalmaz .

Székhelye Vantaa , Finnország, Suunto foglalkoztat több mint 300 embert foglalkoztat világszerte, és annak termékeit több mint 100 országban. Bár globálisan aktív, a központ a gyár mellett helyezkedik el, amelyben a legtöbb munkafázis még mindig kézműves. A Suunto az Amer Sports leányvállalata, 2019 óta a kínai Anta Sports csoport tulajdonában van, testvérmárkákkal, a Wilson , Atomic , Sports Tracker ,Salomon , Precor, Arc’teryx .

Az alapító

1932-ben a cég alapítója, Tuomas Vohlonen , szakmája szerint földmérő, szabadalmat kért egy kizárólag celluloidból készült és folyadékkal töltött könnyű iránytű ház egyedülálló töltési és lezárási módszerére, hogy tompítsa a tűt, és megvédje azt a sokktól és kopástól a túlzott mozgás miatt.

Iránytű a karon!

A Suunto M-311 1936-ban került sorozatgyártásba
1935-ben Vohlonen szabadalmat kapott a formatervezésére, és egy évvel később tömeggyártásba kezdett, mint a csuklóra szerelhető Suunto M-311 . Noha nem ez volt az első hordozható folyadékkal töltött iránytű, Vohlonen kialakítása kompakt és könnyű volt, lehetővé téve a csuklón való könnyű viselést. Kisebb változtatásokkal az M-311- et később a finn hadsereg elfogadta M-34-nek .

A társaság 1936. február 4-én került be a cégjegyzékbe.

A második világháború alatt a Suunto egy kompakt folyékony iránytűt , az M / 40-et mutatott be a tüzérségi tisztek és más felhasználók számára, akiknek precíziós műszerre van szükségük az azimut méréséhez . A vállalat a háború után gyorsan növekedett, iránytűket és egyéb navigációs műszereket szállított mind a polgári, mind a katonai piacra.

Eladási hullám

Miután Tuomas Vohlonen 1939-ben elhunyt, özvegye, Elli Vohlonen 1952-ig vezette a céget, amikor eladta Paavo Kajanne-nak, Aarne Mahnalának és Veli-Jussi Hölsö-nek, akik szintén a Redox Oy tulajdonában voltak. Az 1970-es évek legvégén eladták a céget Niemistö családjának, az 1990-es évek elején pedig a Sponsor Oy megvásárolta a társaságot, és 1995-ben tőzsdén jegyezte. 1999-ben az Amer Sports vette meg a céget.

1996-ban a Suunto Oy felvásárolta a svéd iránytűgyártó Recta SA-t .

Az 1930-as évek végén a Suunto Oy a Laivanvarustajankatu 8, Ullanlinna, Helsinki hátsó udvarban volt. 1959-ben a Suunto a helsinki Ruoholahti, Itämerenkatu 52-be költözött. 1969-ben a vállalat az espui Juvanmalmi, Juvan teollisuuskatu 8-ba költözött. Suunto Oy központja költözött jelenlegi helyét Valimotie 7. Tammisto, Vantaa 2001

Forrás :https://en.wikipedia.org/wiki/Suunto