Ha nagyon jó minőségű homage órát szeretnénk, akkor érdemes körülnézni a Davosánál, mert ez a cég híres óramárkák ikonikus darabjait alkotja meg a lehető legjobb minőségben, megfizethető áron. A Ternos család például le sem tagadhatja, hogy a Submariner ihlette, ahogy az Argonautic sem rejti véka alá hasonlóságát az Omega Seamasterhez. Persze nemcsak búvárórákat készít Davosa, hanem a pilótaórák is megtalálhatóak a palettájukon, és ezúttal nem csupán egy IWC hasonmást kapunk, hanem valami igazán különlegeset.

 

DAVOSA WATCH NEWTON SPEEDOMETER AUTOMATIC MENS 161.587.25

 

A Newton speedometert az ’50-es, ’60-as évek német autógyártása ihlette. A világgazdaság akkortájt épp fellendülésben volt, és csak úgy rohant a szabad életérzés felé. Akkoriban a tervezők még szabadon alkothattak, nem voltak biztonsági előírások, amik meghatározták volna az autók formáit. Olyan gömbölyű, merész és méretes idomokat hoztak hát létre, melyekről ma már nem is álmodhatunk. Elég csak megnézni például a VW Karmann Ghia Cabrioletet, amely jól tükrözi a kor szabad életérzését, vagy a BMW 1500-at, mely sportos, letisztult eleganciát sugároz. Ezeket a tulajdonságokat a mai autógyártóknál sajnos már nehezen találjuk meg. A Davosa pedig ezt a korszakot hozza vissza egy egyedi, korhű, sportosan elegáns órával.

Az óra teljesen megfelel a stílus elvárásainak. Tokja rozsdamentes acélból készült, 44 mm átmérőjű, matt, lekerekített formavilággal. A korona kellően nagy, így akár kesztyűben is tudunk állítani rajta. A számlap tükröződésmentes zafírüveg mögé van rejtve, és a szerkezetet is megcsodálhatjuk az üveg hátlap mögött, a gyártó által módosított Sellita SW-240-en, a DAV 3023 név alatt.

 

DAVOSA WATCH NEWTON SPEEDOMETER AUTOMATIC MENS 161.587.55

 

A legnagyobb durranás viszont maga a számlap, amely tökéletesen megidézi az ötvenes évekbeli kilométerórákat. Elsőre csak egyetlen mutatót látunk, melyről hirtelenjében a Meister Singer megoldása juthat eszünkbe, de ha jobban megnézzük, észrevesszük a turpisságot: itt a nagymutató a percet mutatja, a segédszámlap pedig az órát. Plusz van még egy mutatónk, ami inkább afféle korong, melyről a másodpercet olvashatjuk le. Ezzel a megoldással egyszerre kapunk egy letisztult számlapot, ami hű mása a korszak sebességmérő óráinak, és a kis korong által egy kis dinamikát is, mert hiszen mégiscsak egy autós óráról van szó. Ráadásul a Super Lumi Novával bevont mutatónak és számoknak köszönhetően sötétben is gond nélkül leolvashatjuk a pontos időt.

 

 

A Davosa most igazán kitett magáért, egy egyedi és érdekes témájú, mondhatni hiánypótló órát dobott piacra, ezer euróért igazán minőségi szerkezetet és kialakítást kapunk. Akit vonz ez a korszak, és szerelmese az autóknak, annak érdemes lehet pár pillantást vetnie erre az órára.

Írta: Kovács Adrián

Támogató:C W Sellors Jura Watches