Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Kis lépés az emberiségnek - Omega Speedmaster Moonwatch
Kis lépés az emberiségnek - Omega Speedmaster Moonwatch

Írta: admin. Megjelent: 2019-06-26 19:07:21


A legenda és a tények Buzz Aldrin és Neil Armstrong óráiról, egy legendás tpíus, a Moonwatch megszületéseA legenda

Wally Schirra a Mercury 8 küldetés során egy Omega Speedmaster CK2998 típusú órát viselt a karján. A legenda szerint ez ösztönzött arra egy fiatal NASA mérnököt, hogy vásároljon Houstonban pár karórát, melyek közül kiválasztják az űrutazások során használt órát. A tesztek három évig tartottak, és végül egy Omega Speedmaster lett a befutó. Szép történet, de az igazat megvallva nehezen hihető, hogy egy földi körülmények közé szánt eszköz csak úgy működik a világűrben.

Wally SchirraTények

1964-ben egy James H. Ragan nevű mérnök kezdeményezésre a NASA meghívásos pályázatot hirdetett. Több márkát is megkerestek egy pontos technikai leírással, hogy mire lenne szükségeük, de csak négy válaszolt (zárójelben a kereskedők). A Longines (Longines-Wittnauer USA), a Rolex (Rolex USA), a Hamilton és az Omega (New York, Norman M. Morris). Annak hogy miért csak ez a négy márka válaszolt roppant egyszerű oka volt: nem közvetlenül a gyártókat kereste meg a NASA.

Miután beérkeztek a "tesztalanyok" James H. Ragan egy négy hónapos teszt után kiválasztotta a célnak legmegfelelőbbet, mely 1965. március 1-én megkapta a repüléshez és űrutazáshoz alkalmas minősítést. Hivatalosan 11 féle tesztnek kellett megfelelnie a végül kiválasztott órának. Többek közt bírnia kellett a magas 71 ˙C-os hőmérsékletet, a magas, akár 10ATM nyomást, mindezt úgy hogy közben a sebesség és a hanghatások is igen magasak voltak. Ezeknek a feltételeknek csak az Omega Speedmaster felelt meg, melyet amúgy a gyártó is kifejezetten sport események időmérésére készített.

Buzz Aldrin és egy Omega Speedmaster

Megszületik a Moonwatch

Az régóta elfogadott tény, hogy az Apollo 11 küldetés során Neil Armstrong egy ST105.012 típusú Speedmastert viselt (még a gyáriszámát - 24002981 - is lehet tudni). Azonban Buzz Aldrin órája eltűnt, és sokáig csak tippek láttak napvilágot, hogy pontosan milyen Omega-t viselt a küldetés során. Évekig a legelfogadottabb teória az volt, hogy egy ST145.012 típusú órát viselt.

145.012 Speedmaster

Az Omega Múzeum 2014-ben eloszlatta a kételyeket. A hivatalos álláspont szerint mind a két űrhajos az ST105.012 típust használta, melynek a 42mm méretű tokjában egy Calibre 321 típusú szerkezet dolgozott.

Eladó Omega órák: https://hasznalt-ora.hu/hirdetesek.php?marka=Omega+SA

Forrás és borítókép: https://monochrome-watches.com/exclusive-truth-real-armstrong-aldrin-speedmaster-references-how-omega-speedmaster-became-moonwatch/