Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Fémváz az élőszöveten, Matrix PowerWatch 2 Luxe
Fémváz az élőszöveten, Matrix PowerWatch 2 Luxe

Írta: admin. Megjelent: 2019-06-17 10:48:16


Általában ezeken a hasábokon mechanikus szerkezetű órákról szoktunk írni. Ebben a nagy melegben azonban adja magát a téma, hogy megnézzünk egy olyan szerkezetet, amelynek akkumulátorát a saját testünk melegével is tölthetjük.


A mindenféle okoseszközzel körülölelt életünkben az egyik legérdekesebb kérdés az eszközökkel kapcsolatban az üzemidő. A 90-es évek derekán egy mobiltelefon akár 1,5-2 hétig is vígan elketyegett a zsebünkben. Aztán jöttek az okostelefonok, amelyek bár lényegesen más szintet képviselnek tudásban, de a 2-3 napos üzemidő már jónak számít. Ugyanez igaz volt a korai okosórákra is. Erre a problémára kínál egy megoldást az amerikai Matrix Industries.


A cég első olyan okosórája, amely a viselője által termelt hőt is használja az akkumulátora töltéséhez 2016-ban került kereskedelmi forgalomba PowerWatch néven.

A korai típusoknál a legtöbb teszt kiemelte, hogy bár kétségkívül innovatív az eszköz által használt technológia, de kevés olyan szoftver van, ami kompatibilis vele. A gyártó saját bevallása szerint a címben említett típusnál már ezt a problémát is kiküszöbölték

De mit rejt a 47mm X 16mm méretű, speciális aluminíum tok? Elsősorban olyan tisztán elektronikus alkatrészeket, amelyeknek a fogyasztása rendkívül alacsony. Ennek köszönhetően normál használat mellett az óra soha nem merülhet le. Mondjuk akkor sincs nagy baj, ha egy-két napig nem hordjuk, mert az óra rendelkezik napelemes töltővel is. De mi történik akkor, ha hordjuk az órát? A kulcsszó a hőelektromosság, azon belül is esetünkben a Seebeck-hatás, melynek köszönhetően a két eltérő hőmérsékletű fém alkatrész között elektromos feszültség keletkezik. Ez esetben a hidegpólus a tok, a melegpólus pedig a hátlap.

A kijelzőt zafírüveg védi.A testünk által generált energia mennyiségét az úgynevezett Real Time Display funkció mutatja meg a kijelző peremén lévő sávok segítségével. A lényeg, hogy minnél többet mozog a használó annál gyorsabban töltődik az óra, hiszen a kimelegedett test és a környezete között nagyobb a hőmérséklet különbség. Ez az egyik ok, ami miatt kell az órába a napelemes töltés, hiszen nyáron sokkal kissebb a hőmérséklet különbség a test és a környezete között.

Jelenleg Magyarországon a gyártó okosórái közül csak a PowerWatch és a PowerWatch X kapható 70.000,- valamint 100.000,- Ft-ért. A PowerWatch 2 Luxe forgalmazása 2019. júniusában kezdődik, és az EU tagországaiba is szállít a gyártó 559 dollár + ÁFA áron, melyhez még egy 20 dolláros szállítási költség is tartozik.


Forrás: https://www.powerwatch.com/collections/products/products/powerwatch-2-luxe