Hirdetés feladás


Megosztás

Kell nekünk óraforgató egyáltalán? – 4. epizód


Az előző részben végül is pálcát törtünk az óraforgatók hasznossága mellett, legalább is, az átlag (mechanikus) órakedvelő, illetve órát viselő felhasználó esetét nézve. Most lássuk, mit is tud egy nem automatához szánt efféle kütyü.


Az órakedvelőket maximálisan kiszolgálni vágyó egyes luxusmárkák egy ideje már indokolatlan diszkriminációnak tartja, hogy csak az automata szerkezetek tulajdonosainak jár a kényelem. Feltették tehát a kérdést, mi lenne, ha a kézzel húzottak járást is automatizálná az ember? Alapvetően azt gondolhatnánk, azért vesz valaki efféle, mondhatni, antikhatású ketyegőt, mert óhajtja annak hangulatát.Örömét leli benne, hogy a tartalékok függvényében, minden reggel, vagy három – négy, esetleg tíznaponta csavargatja kicsit a koronát. Lássuk be, ez egy olyan rituálé lehet, ami megnyugtató kikapcsolódást nyújtva, lazít rohanó, digitális világunk automatizált buzgóságán. Ez mind szép és jó, de ezen órákat is csak leveszi néha annak gazdája, nem igaz? A fent már ismertetett okokból bizony az is megeshet, hogy elfelejtődik az időszakonként szükséges „etetés”, s így a mechanika kénytelen kiszáradva várni, míg viselője újból életet lehel fogaskerekei közé.

Tévedés ne essék, egy kézihúzású szerkezet is hasonló gondokkal néz szembe a hosszabb állásiciklust követőn, mint automata társai, már ami az összetapadó olajmolekulákat illeti. Különösen nagy gondot jelenthet a kényszerpihenő egy komplikáltabb, tegyük fel, holdfázist vagy öröknaptár funkciót is bíró óra esetén, ahol nem is olyan egyszerű a szerkezet megfelelő beállítását újra megkeresni. Végül ismerjük be, egy automata óra sokkal kényelmesebb társ a mindennapokban. Manapság többnyire csak a szerencsés keveseknek adatik meg, hogy naponta ráérjen sutba dobni a felhúzásra fordítandó másodperceket.

Mennyivel megnyugtatóbb és magabiztosabb a gondolat, hogy csuklóra véve sosem áll meg hű társunk, ahogy legtöbben mi sem tehetjük meg azt. Arról nem is szólva, hogy az efféle „ósdi” belsőt bizony túl is lehet tekerni. Egy erőszakosabb, figyelmetlen mozdulat, és komoly kárt tehetünk a már teljesen felhúzott szerkezetben. Mindezeket kipipálva akad gyártó, aki kínál „óraforgatót”, kézihúzású órákhoz is. Esetükben persze nem a vekker forog, hanem abban a korona. A brossúra leírása szerint, mindennemű rezgés, kilengés, feszítés nélkül teszi dolgát, egyenletes teljesítménnyel, a beállított mennyiségű fordulatnak megfelelő időközök szerint, miközben a vezérlés figyeli milyen ellenállást kell leküzdenie. Túlhúzás a gyártó ígérete szerint kizárva. A gumibevonatot kapott műujjak viselkedését folyvást monitorozza az elektronika, így a ma létező, csak koronán át felhúzható órák 95%-át képes üzemelő állapotban tartani, anélkül, hogy abban kárt tenne, feltéve, ha a tokátmérő nem kisebb, mint 25, de nem nagyobb, mint 55 mm.Írta: RetekG, 2019-06-13 19:00:54

Rovat: cikk sorozatok


Ajánlott hirdetések

OMEGA ZSEBÓRA BEÉPÍTÉS 4db
OMEGA ZSEBÓRA BEÉPÍTÉS | 110.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-04-06 11:19:06

RETRO BULOVA KARÓRA 1db
RETRO BULOVA KARÓRA | 350.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-02-13 05:11:32

Rolex 116688 Yacht Master II 18K Arany 10db
Rolex 116688 Yacht Master II 18K Arany | 8.200.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve: 2014

Hirdetés feladva: 2019-01-23 16:15:39

IWC Safi 3db
IWC Safi | 275.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-08-09 15:11:09

MÉG TÖBB ELADÓ ÓRA