Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Kell nekünk óraforgató egyáltalán? – 3. epizód
Kell nekünk óraforgató egyáltalán? – 3. epizód

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-06-10 13:49:29


Az előző részben láttuk mi haszna e látszólag porfogó dobozoknak. Most szóljunk arról is, mi szól ellene.Tény, hogy amit használunk, az kopik. A rendeltetésszerű használatból is fakad némi kopás. Azok az egészen apró alkatrészek, bármilyen jó minőségű kencében fürödjenek is, bármilyen részletességgel is kerüljenek ki az órásmester, vagy az eszterga gép markai közül, mégis csak surlódnak, csiszolódnak egymáson. Logikusnak tűnik, hogy a folyamatos használat nagyobb kopással jár, mint a nemhasználat.Pihenni hagyni tehát, vagy hajszolni? Az itt a kérdés! S a válasz valójában pofonegyszerű. Gyűjtői szenvedélyből, vagy bármi hasonló, mondjuk befektetési céllal vásárolt óráinkat, bátran pakoljuk el valami jól védhető, száraz helyre. Úgysem akarjuk azt használni, se elővenni évek, akár évtizedeken át. Ez esetben felesleges, sőt inkább a kitűzött céllal ellentétes egy forgatórobot munkába állítása. Minden más esetben viszont érdemes, sőt kifejezetten hasznos efféle kiegészítőkre is beruházni.

Komolyabb kiadással is járhat nyilván, hiszen tény, hogy már az olcsóbbnak nevezhető „megoldások” ára sem csekély. A minőséget pedig, mint mindig, e téren is meg kell fizetnünk. A lehető legolcsóbbtól mégis óvva intünk. Egy rosszul kiegyensúlyozott tartó és forgató szerkezet, az alkalmazott motor és annak árnyékolása, több kárt okoz, mint gondolnánk. Tapasztalhatjuk, hogy az olcsóbb forgatók jellemzően minden körben kicsit megremegteti a rápakolt órát. Az így jelentkező, hosszabb időn át ható vibráció, bármelyik mechanikus szerkezet konzisztenciáját képes megbontani.

Inkább érdemes jobban zsebbe nyúlni, és valamelyik megbízható, jól ismert gyártó, gondosan megtervezett kínálatából kiválasztani a nekünk legjobban tetszőt. Ezesetben a megfontolt döntés eredménye, egy életen át is képes kiszolgálni minket. A lehetőségek száma pedig meglehetősen számos.

S miként néz ki egy kézi húzású, mechanikus órához készített forgató, illetve, hogy az mégis mire jó? Az utolsó részből kiderül!


Következő rész: 2019.06.13.