Hirdetés feladás


Megosztás

Kell nekünk óraforgató egyáltalán? – 2. epizód


Az előző részben elindultunk a mechanikus órák működési elvének, emberes léptékben összefoglalt áttekintésének útján. A fonalat ott ejtettük el, hogy eme kis mérnöki műtárgyaknak jobban kell az olaj, mint költségvetésnek a jövedéki adó. Lássuk, hogy miért, illetve hogyan kapcsolódik mindez az óraforgatók körül járásához.


Bármilyen olajnak meg van az a rossz szokása, hogy besűrűsödik, főleg ha sokáig nyugodni hagyjuk. Kocsonya recept: Tegyük óránk, több hónapra mozdulatlanul egy páncélszekrénybe. Újra mozgásba hozva aztán látszólag különösebb gond nélkül újraindul majd. Mégis elképzelhető, hogy a megszokott vagy elvárt pontosságtól elmarad. Szerencsésebb esetben, ha fiatal vagy frissen szervízelt a modell, pár nap járást követően jó eséllyel újra a régi lesz. Ám az is benne van a pakliban, hogy a nem ideálisan „olajozott” visszatérés során, a kelleténél jobban kopnak az alkatrészek.Csekély, aprószemcsés por, azaz szennyeződés képződik az óra belsejében, ami idővel már olyan mértékű kopást és lerakódást eredményezhet, ami biztosan akadályozza majd a rendes működést, s talán tönkre is tesz ezt – azt odabent. Kenést igénylő szerettünk élettartamára ezért negatívan hat, ha túl sokáig magára hagyjuk.

Aki egyetlen órával beéri, s azt éjjel – nappal, attól függetlenül viseli, hogy épp étteremben ül, házasságot köt, a diplomáját veszi át vagy füvet nyír, hegyet mász, fát aprít vagy légkalapáccsal aszfaltot bont, ne is olvasson tovább. Neki teljesen felesleges az óraforgató, hiszen sosem veszi le szeretett időmérőjét. Mindenki más viszont, és valószínűleg mi vagyunk többen, lássuk be, igen sok élethelyzet okán, hosszabb – rövidebb ideig, de megesik, hogy nem viseljük azt.

Talán mert óvni szeretnénk, talán mert több is akad, s egyszerre nyilván csak egyet hordunk, nem úgy, mint Diego Maradona. A korábban írt problémák elhárítására ezért vagy minden reggel rázogatja kicsit az ember fia, vagy kiszervezi a feladatot. Ebben a pillanatban nyer értelmet az óraforgató léte. Amellett, hogy esztétikus és vagány stílusban védi, de látni is engedi ketyegő kincseinket, gondoskodik azok folyamatos működéséről is.

Mert bizony azt se feledjük, védelemre szorulnak mind, midőn lekerülnek a gazda kezéről. Takarító, gyermek, kíváncsi rokon, háziállat, hogy az ingatlanba, értéktárgyak jogtalan eltulajdonítására irányuló szándékkal, kéretlenül behatoló ragadozókat ne is említsük. A megfelelően megválasztott robot minderre megoldást kínál. Amellett, hogy a vízszintestől valamilyen irányba és mértékben eltérő szögben döntött, puha bőrpárnákra fektetett óránk, annak számlapjára merőleges tengely körül jobbra – balra, naponta több vagy kevesebb alkalommal tekergeti, védelmet is nyújt a fent említett támadók behatása ellen. Ám az előző sorok mind szócséplésnek tűnnének, ha nem lehetne némileg ellenük is érvelni.


Következő rész: 2019.06.10.

Írta: RetekG, 2019-06-07 10:00:25

Rovat: cikk sorozatok


Ajánlott hirdetések

Hermin 18k 3db
Hermin 18k | 99.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-03-30 00:41:39

Doxa Beépítés eladó 4db
Doxa Beépítés eladó | 79.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve: 1930

Hirdetés feladva: 2018-12-06 18:54:03

Rolex 116688 Yacht Master II 18K Arany 10db
Rolex 116688 Yacht Master II 18K Arany | 8.200.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve: 2014

Hirdetés feladva: 2019-01-23 16:15:39

Citizen Promaster 4db ELADVA!
Citizen Promaster | 75.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve: 2102

Hirdetés feladva: 2019-05-21 11:51:20

MÉG TÖBB ELADÓ ÓRA