Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
A Rolex búvárórák története – 4. rész
A Rolex búvárórák története – 4. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-05-28 18:53:33


Az első, immár a Sea-Dweller nevet büszkén viselő, végül 1977-ben mutatkozott be. Rögtön egy évre rá követte a „tripla hatosnak” is becézett, immár 1220 méteres mélységik működő, 16660-os referencia számot viselő SD. Különlegessége még, hogy ez volt a márka első zafírüveggel készült órája is egyben. Az 1220 méter több, mint elegendő, gondolhatnánk, ám a cég nem érte be ennyivel.2008-ban megszületett a máig csúcstartónak nevezhető DEEPSEA SEA-DWELLER (DS) széria, s kisvártatva egy igazi ikon, a DEEPSEA D-BLUE (DSDB) is. Ez utóbbi 2014-ben került csuklóra, s a DS család 10. évfordulójára, 2018.-ban, igaz csekély mértékben, de immár frissítést is kapott.

A DEEPSEA SEA-DWELLER (referencia szám: 116660) egyedülálló módon, 3900 méterig garantálja vízállóságát, amit ráadásul egy 4875 méteres mélységnek megfelelő, de szimulált környezetben teszteltek, biztos, ami biztos. A „legtestesebb” (sorozatban gyártott) Rolex karórát tisztelhetjük személyében. 44 mm széles tok (korona és koronavédő nélkül), 17.7 mm tokmagasság. A számlapot védő zafírkristály 5.5 mm vastag. A gyári fémcsattal együtt 212 gramm. Rozsdamentes acél tok és lánc, előbbi oldalán megtaláljuk a már ismertetett hélium szelep megoldást. Az igazán nagy trükkje azonban, a szintén Rolex szabadalom, az ún. „Ring Lock System”. Melynek köszönhetően az óra kisebb és alacsonyabb tud lenni, mint amit a roppant mélységben felmerülő eszméletlen nyomás megkövetelne.A 12 oldalas szabadalom, a teljesség igénye nélkül, röviden akképp foglalható össze, hogy az óraüveg alá és köré egy, több elemből álló, speciális, extrém strapabíró fémből, illetve titán ötvözetből álló gyűrűrendszert rögzítenek. Az átveszi és elnyeli az órára nehezedő nyomást, amit egyébként maga a rozsdamentes acél és a zafírüveg (legalább is a fent említett méretek mellett) már nem viselne el. Hétköznapi viselet közben egyébként nyilván több előnyét élvezhetjük az óra kerámia, avagy gyártó által „Cerachromnak” nevezett betéttel megspékelt lunettájának, melyen a számok és jelzések platinával töltöttek, hozzá kifejezetten passzolnak a fehérarany mutatók. A kerámia, csaknem teljesen, illetve a brossúra szavaival élve „virtuálisan” megkarcolhatatlan, s teljes mértékben színtartó.

A lunett csupán egy irányba mozdítható, a bizonyára közismert okból, hiszen eredeti funkciója a hátralévő dekompressziós idő számontartása, amivel nem érdemes játszadozni, miként azt fentebb már láthattuk. A maximális biztonságot nyújtó tokban, a Rolex 3135 kalibere kapott helyt, ami a mágnesezésnek is meglehetősen jól ellenáll, robosztus és ütésálló, s miként azt nemsokára látni fogjuk, ha nem is sokat, de azért még lehetett hova fejleszteni, például a járástartalék terén. A fekete számlapon a kék színű „Chromalight” festékkel töltött jelzések és mutatók, méltó vetélytársai lehetnek a közel 4000 méteres mélységben élő vízijószágok fényeffektjeinek is. Érdemes még figyelmet szentelni az általában nem épp a reflektorfény középpontjába állított fémcsatnak, amely a „Glidelock-clasp” nevet kapta a keresztségben. A nagyobb mélységekben tevékenykedő búvár ruhája inkább hasonlít egy NASA által fejlesztett szkafanderre, mintsem a sportboltokban árult neoprén öltözékre, s a viselő csuklója is jóval vastagabbá dagadthat általa. Ekkor jön jól, hogy az említett csattal 20, illetve a hozzá kapcsolódó „Fliplock” bővítő szemekkel további 26 milliméterrel, azaz összesen több mint 4 centiméterrel növelhető a DEEPSEA fém „szíjának” hossza.

A második opció tényleg csak merülési szituációkban nyer értelmet, ám az egyébként rendkívül menőn festő „Glidelock” csat, a nappaliban ücsörögve is igen hasznos trükk, hiszen 2 milliméterenként tudjuk a lehetséges 2 centin belül bővíteni – szűkíteni az óra szíját, anélkül, hogy láncszemet kellene kivenni, vagy pluszt beletenni. Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy este vastagabbnak hat a csuklónk, mint reggel, illetve, hogy az emberi szervezet sok mindentől függően, több vagy kevesebb vizet köt meg. A csuklónk kerülete tehát nincs igazán kőbe vésve. Nem mondható, hogy nem lehet élni nélküle, de praktikus és kényelmes tud lenni, amikor egy egyébként igazán igényesen és szépen kidolgozott fémcsatot, illetve szíjat 2 milliméteres pontossággal tudunk „finom hangolni”, mindenféle csavarhúzós manőver nélkül. Az állítgatás szintén nem megszokott. A csat közepét, mintegy fogazott létrát kihajtva tudjuk előre – hátra mozgatni a szíj utolsó szemét, majd simán csak visszapattintva a sárkányfejre, vagy épp az Alien filmek királynőjére emlékeztető „nyelvet”, máris beállítottuk és masszívan rögzítettük is a szíj hosszát, a nekünk legkényelmesebb méretre igazítva.


Következő rész: 2019.05.31.

Aki a teljes cikkre kíváncsi, az rendkívül igényes, nyomtatott kiadásban itt megvásárolhatja. Gyűjtői kiadás!