Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
A Rolex búvárórák története – 1. rész
A Rolex búvárórák története – 1. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-05-19 15:36:01


A Fülöp-Szigetektől nyugatra, Pápua Új-Guinea s Japán között, a nyílt óceánon rejtőzik bolygónk eleddig feltárt, legmélyebb pontja, a Mariana-árok. Benne a Challenger Deep, csaknem tizenegyezer méteres roppant mélységben a tengerszint alatt.Az Országház vagy a Szent István-bazilika 113 alkalommal egymásra pakolva is elférne, eme felfoghatatlanul mély gödörben. S akkor még mindig nem látnánk az impozáns kupolák csúcsait. Szó szerint a világ mélypontján állva, e borzasztó víztömeg csaknem 1200 kilogrammnak megfelelő nyomással nehezedne testünk minden négyzetcentiméterére. Mintha 2000 darab, egyenként egy – egy Skoda Octavia súlyával egyező tömegű kockacukrot pakolnánk végig fejünk búbjától, a lábujjunk hegyéig. Talán a legextrémebb környezet, ami ember számára, ezen a bolygón elérhető, mégis létezik karóra, amely mindezt már 3 órán keresztül állta. Ki más készítette volna, ha nem a Rolex?

A márka, amely legjobb tudásunk szerint az első búváróra megalkotásáért is felelőssé tehető. S szinte hallani most, ahogy dühösen az öklük rázzák az Omega, a Panerai, vagy épp a Blancpain fanatikusok, holott a tények makacs dolgok. Csűrhetjük – csavarhatjuk, mitől is „búvár” egy időmérő, de leginkább és legelőször is attól, hogy vízálló, ilyet pedig elsőként a Rolex kínált, az úr 1922. esztendejében. Igen, a külső tokba rejtett belsőtok megoldás nem volt praktikus. Az 1926.-ban bemutatott „Oyster”, avagy osztriga tokkal együtt debütáló, menetes korona szabadalmát sem feltalálta, hanem simán megvásárolta a cég, de ettől még vitathatatlan, hogy az első, vízben is jól használható óra, Hans Wilsdorf márkaneve alatt hódította meg az egész világot.A vízálló Rolex Paul Perregaux és Georges Perret találmányának vállain evezve szelte a habokat. Egy átlagos óratokba legelőbb s legkönnyebben a korona mentén hatolhat be a folyadék. Ennek megakadályozására gondolta ki e két svájci órásmester a becsavarható, ezáltal jobban tömített, menetes korona koncepcióját, 1925.-ben. Az ötletben a Rolex atyja hamar meglátta a potenciált, bár előbb orvosolnia kellett e valóban korszakos ötlet súlyos gyermekbetegségeit.

Ma már mulatságosnak tűnhet, de a kézi húzású óra koronája, teljesen felhúzott állapotban nem volt már tovább, a szóban forgó esetben betekerhető, mivel a visszacsavarozás közben a szerkezetet is húzta. Az automata mechanikától eltérő módon, ezen ketyegők koronái csak indokolatlan erőkifejtéssel, s az így okozott, igen nagy rongálódás mellett tekerhetők tovább. Ekképp lényegében, ha sikerült már azelőtt „feltölteni” a mechanikát, mielőtt visszacsavarodott volna a korona a zárt pozícióba, nem volt mit tenni, meg kellett várni, hogy az óra valamelyest elfogyassza meglévő energia tartalékát. A Rolex és egy külső, a tok gyártásáért felelős beszállítójuk végül megtalálta a fenti kórságra megfelelő kezelést. 1927-ben a frissített, kvázi búváróra, a brit hosszútávúszó, Mercedes Gleitze kezén átuszta a La Manche csatornát, egycsapásra világhírűvé téve a Rolex, és a világ első valóban vízálló, praktikusan használható óráját.


Következő rész: 2019.05.22.
Aki a teljes cikkre kíváncsi, az rendkívül igényes, nyomtatott kiadásban itt megvásárolhatja. Gyűjtői kiadás!