Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Az IWC Story 1. rész
Az IWC Story 1. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-05-05 21:08:02


Az 1868 óta eltelt 151 év folyása, kis túlzással egyenletesnek, mondhatni állóvízszerűnek tetszik, s afféle állandó megbízhatóságot sugall, mint maga a márkanév.


A „Schaffhausen” kifejezés a pontos időmérő szinonimája lett, még a nyugati világtól jó ideig elzárt, Kelet – európai országok argójában is. A kiegyensúlyozott múlt természetesen azt is jelenti, hogy miként nagy összeomlások, úgy kiugró teljesítmények, hangos harsonák sem kísérték e márka életét. Órái mindvégig inkább akartak ténylegesen használható, praktikus időmérők, mérnöki szerkezetek, mintsem körülrajongott csecsebecsék lenni. Természetesen az a bizonyos kvarcvállság e céget sem kerülte el. Kurt Klaus, a márka egyik, a szerkezetekért felelős fő tervezője, épp a 150. születésnap alkalmával mesélte, hogy a hetvenes évek elején, az óráik 50%-át japán megrendelők részére értékesítették, akik aztán, egyik napról a másikra köszönték szépen, nem kértek többet. Az IWC a munkavállalói felét kénytelen – kelletlen szélnek eresztette, s a megmaradtakat heti 4 napos munkaidővel tudta csak foglalkoztatni.


Ám mindez lehetőséget is teremtett arra, hogy az ifjú órásmester, Kurt, megragadja az alkalmat, kezébe vegye a kezdeményes kocsirúdját, és a márkától addig távol eső, komplikáltabb mechanikus szerkezetek irányába tegyen pár bátortalan lépést. Hans Ernst Homberger, 1976-ban végül zöld utat adott egy 100 darabból álló, holdfázist megjelenítő zsebórakollekció elkészítésének, amit a bemutatását követőn, mindössze kettő nap alatt kapkodtak el. Holott az ár mai szemmel is igen borsos, 12 000 svájcifrankot kóstált, így az első, ezirányú kísérlet komoly sikerrel zárult az IWC életében. A márka a nehézségekből mindig is előnyt tudott kovácsolni. A fenti kis szösszenet nyomán pedig nyitottabbá vált a komplikáltabb óraművek iránt, de ahogy a leginkább emblematikus modellje, a Pilot, illetve a Big Pilot széria is, úgy az egész cég megőrizte eredeti, amolyan mérnöki megközelítéssel kialakított, praktikus szemléletét.Másfél évszázad hosszú idő. A cég atyja a 27 éves, amerikai mérnök és vállalkozó, Florentine Ariosto Jones, egyenesen Bostonból tért vissza az óhazába, hogy valóra váltsa álmát. A svájci órakészítőmesterek tapasztalatát, „modern” mérnöki technológiákkal ötvözve, kiváló minőségű, de megfizethető órákat kívánt készíteni, kifejezetten amerikai vásárlóknak. A márkanév így meglehetősen rágógumi ízű, s tükrözi e praktikumra törekvő megközelítést. IWC, azaz International Watch Company (mondjuk Nemzetközi Óra Vállalat), s ma már illik mögé biggyeszteni a németesen csengő Schaffhausen nevet, utalva annak székhelyére.

E városka Svájc nyugati végében található, mely vidéken akkortájt nehezebb idők jártak. Az órakészítés nem volt honos a tájon, nem úgy, mint a kelet – svájci településeken, ahol az összes „nagy” óramárka székelt. Ekképp a korabeli bérek, az adók és járulékok is jóval alacsonyabbak voltak, mint az egyébként már „bejáratott” területeken. Jones, az alapító, nemsokkal a vállalat létrehozása előtt ismerkedett meg Johann Heinrich Moser, helybéli órás – iparossal, aki épp elkészült vízierőművének hála, olcsó energiával kecsegtette a helyi vállalkozások beindítását. A történet ekképp meglehetősen amerikai stílusban, a nagyobb profit, de kevesebb ráfordítás jegyében bontogatta szárnyait, s egy mérnök szemüvegén keresztül közelített az órakészítés világához. Kicsit eme látásmódot is tükrözi az egyébként formabontó újítás, az első „digitális kijelzővel” szerelt óra (az ún. Pallweber) 1884-ben, mely a 2018-as, jubileumi kollekcióban is visszaköszön.

Persze ne higgyük, hogy a cégalapítók feltalálták az időutazást. Ám tény, hogy a mai, digitális kijelzővel megáldott, többnyire inkább háztartásigépekről ránk pislogó órákhoz hasonlóan, mutatók helyett apró ablakokból kitekintve, tárcsákra festett, arab számok mutatják az időt, rendkívül leegyszerűsítve a pontos idő leolvasását. Az újítás ugyan nem aratott hangos sikert, s talán mai szemmel is furcsán festő megoldás ez egy mechanikus órán, ezzel együtt mégis korát megelőző, egyedi megoldást kínált, mely történelmi emlékre maga az IWC is büszke. A 150. évforduló alkalmából elkészítette az 1884. évi verzió előtt tisztelgő másolatát.


Következő rész: 2019.05.08.