Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Franck Muller kissé őrült világa - 2. rész
Franck Muller kissé őrült világa - 2. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-04-24 19:45:45


Az előző részben láttuk, miként kezdte saját útját járni, a különc óráiról ismert Franck Muller. Lássuk most a folytatást és egy csepp bolondos aktualitást.


Hiszen az évek mozgalmasan teltek. A mester kezei közül olyan darabok kerültek ki, mint a világ első háromtengelyes tourbillon szerkezetét magába foglaló karóra 2005-ben. Röviden szót ejtve róla, e megoldásnak köszönhetően az óra szívét adó szerkezeti elem mindhárom mozgási irányba képes elbillenni, követve ezzel a kéz, illetve a gravitáció okozta elmozdulásokat. Ezáltal kiküszöböli az óra járására ható, e mozgásokból fakadó, negatív erőhatásokat. Így érve el rendkívül egyenletes járást, s ezáltal abszolút pontosságot, mindenféle áramkörök nélkül. De említést érdemel a 2007. évben a világ legkomplikáltabb karórája címet is viselő Aeternitas Mega 4, a maga 1483 darab alkotórészével, és a belőlük kihozott, 36 különféle komplikációval.A mesteri órák nyomán kelt hírnév és siker meghozta a vásárlók kedvét, így a fent említett csúcskategóriás darabok mellett megjelentek a jóval megfizethetőbb, illetve jóval nagyobb példányszámban gyártható, de ahogy már szó esett róla, ETA szerkezettel készült, mondhatjuk, hogy „tucat” gyártott modellek, s az évi 2-3 darabot hamarosan jócskán túlszárnyalta a cég. Az alapítók, mosolyogtató módon Elton John javaslatára létrehozták a Watchland névre keresztelt cégcsoportot, 2001-ben. Ez a koncepció egyfajta vidámparkként indult, ahol a látogatók szinte minden gyártási folyamatot végig nézhettek. Az ötlet hamar kinőtte magát, s több, kevéssé ismert cég, mint a Pierre Kunz, a European Company Watch, a Rodolphe, az Alexis Barthelay és a Backes & Strauss is a Franck Muller Watchland SA égisze alatt egyesítették erőiket, nem kis sikerrel, hiszen 2003-ra 49.000 db eladott órával, és 400 millió svájcifrank árbevétellel máig a legsikeresebb évét könyvelhette el a márkacsalád.

E sikerek fényében ezért még inkább visszás, a nem saját szerkezetekre történő átállás (legalább is, ami a nagyobb példányszámban készült modelleket illeti). A profit szigorú úr, s lássuk be, a legtöbb óráscég, a nap végére nem több, mint egy gazdasági vállalkozás. A munkásoknak fizetés, a családnak vacsora kell. Ezzel együtt a rendelkezésre álló tudás és anyagi tőke ismeretében megkérőjelezhető folyamatok végén mondhatjuk, hogy a márka elveszítette „régi” nimbuszát. A megfizethetőbb kategóriában egy, valljuk meg nem biztos, hogy a legeredetibb, de semmiképp sem egyedülálló, ellenben megosztó és szokatlan megjelenés, kevés a hosszútávú sikerhez. Hiszen ez esetben a „megfizethető” a kasszánál még mindig több ezer eurós számlát jelentett, miközben kikerült a „hordóból” mindaz, ami miatt a cég a „komplikációk mestere” cégért viselhette.

Egyszersmind, szintén a fenti folyamatoknak hála, a nagyobb számban és olcsóbban megszerezhető modellek terjedésével a márka elvesztette a csúcskategóriát, és nem mellesleg a ritkaságokat kereső, s azt megfizetni is tudó vásárlók kegyét. Így lehet, hogy napjainkra a Franck Muller Geneve nem a legnépszerűbb, sőt inkább háttérbe szorult, bár az utóbbi években a cég sokat tesz azért, hogy visszaszerezze kezdeti pozícióját, melynek egyik megalapozója volt, s talán ismét azzá lehet, az 15 éves Crazy Hours, azaz „őrült órák” kollekció.

A modellcsalád nevének leírása, illetve olvasása közben többször sikerült „crazy horse”, azaz „őrült ló” kifejezésre asszociálnom, s talán nem véletlenül. Bőven elképzelhető, hogy ez az áthallásos névadás eleve szándékos, tekintve az órát egyedivé tevő komplikációt, hiszen eme modellek óramutatója úgy ugrál össze – vissza, mint egy kerge paripa, egy hibbant, de azért mégis erősen szedált paci. Az óramutató, a számlapra felírt, és szemlátomást összekeveredett osztásokat követve ugrik a megfelelő, aktuális órára. Szavakkal szemléltetve, induljunk az 1 órától, ami a többi jelzéstől eltérő módon, a megszokott pozícióban található. Amint kitelik a 60 perc, Ráró ugrik a hatórára, ugyanis oda pingálták fel a számlapra a kettest. Újabb 60 perc elteltével a 11 óra helyére vág ki, ahol a hármas jelzés található.

És így tovább 12 órán át, ide – oda ugratva, hogy aztán az egészet újra kezdje, miközben a percmutató egyébként hagyományosan „nyargalja” körbe a számlapot. Hogy mindez miért jó? A Franck Muller szerint egyrészt magas szintű óraszerkezet készítési képességük, mesteri mivoltát dicséri, másrészt a viselőjének egészen új nézőpontból mutatja az efféle óra az időt. Nos, nem garantált, hogy bármely állítás maradéktalanul megállja a helyét, de az bizonyos, hogy eme őrült órára tekintve kevés lesz az egyetlen, rutinos pillantás az aktuális és pontos idő megállapításához. S mivel tovább tart azt leolvasni, az óra által talán a tulajdonosa is lassíthat kicsit rohanó, az időtől oly sok szálon függő mindennapjai folyásán. Megpihenhet szeme vidám ketyegője számlapján, s elmosolyodhat, hogy már megint háromkor van 11 óra.