Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Franck Muller kissé őrült világa
Franck Muller kissé őrült világa

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-04-21 12:10:43


Franck Muller órái inkább megosztók, mint népszerűek, ám kétségtelen tény, hogy érdemes vetni rájuk pár hosszabb pillantást, hogy az ember közben eldönthesse, imádni vagy éppen gyűlölni fogja, esetleg könnyedén elsétál, a ma már azért nem annyira egyedi megjelenésű, de mindenképp különleges modellek mellett.


A 2018. –ban 15. évfordulóját ünneplő Crazy Hours kollekció remek emblémája mindannak, ami a Franck Muller Geneve lenni akar: Egyedi, semmikép sem szokványos külsőbe csomagolt, de mesterien megalkotott, igencsak komplikált órákat kínáló, független óragyártó, s mi több, ahogy a márka mottója is hirdeti, a „komplikációk mestere” kíván lenni.A svájci születésű névadó, 1983-ban készítette el első, saját óráját, miután 4 évet töltött a méltán elismert genfi órásiskolában. A diákéveket követőn, mint sokan mások, a régebbi mechanikus órák helyreállításával szerzett igen komoly órásmesteri gyakorlatot. A kvarcválság lecsengését követően főnixmadárként feltámadó mechanikus órák iránti érdeklődés heves hullámait meglovagolva, hozta létre saját vállalkozását 1991-ben, a társalapító, egyébként óratokok készítésében, és főleg azok ékkövekkel való díszítésben jártas, Vartan Sirmakes segítségével, a Genftől nem messzi Genthod városában.

A vállalkozás leginkább két lábon állt. Egyrészt a névadó által kézzel készített, illetve összeszerelt, és meglehetősen komplikált szerkezetek, illetve a hordó alakú, a márka DNS-ének is nevezhető tokforma lettek arra hivatva, hogy az induló órásműhely kiemelkedjen a korabeli, egyébként szintén épp vagy a hamvaikból feltámadó, vagy újonnan útjukra induló márkák sorából. A Franck Muller rendkívül büszke eme tokformára, amelyet saját leírásuk szerint 1992-ben mutattak be, a világon elsőként, rögtön azután, hogy a bélyegző épp csak megszáradt az alapító okiraton, s azóta mindenki őket másolja, szintén az állításuk szerint. Mindez természetesen nem lehet igaz, hiszen 1931-ben jelent meg az akkor még csak LeCoultre, de már Reverso, és szintén ebben az évben az IWC, illetve az Omega is készített hordó alakú tokot, valamint kifejezetten hozzá kifejlesztett, megfelelő alakú szerkezetet. De találunk a Franck Muller megjelenéshez szemöldökfelhúzósan hasonlító Bulova órát is, ráadásul korábbról, 1927-ből. Tény viszont, hogy Franck és Vartan megoldása igen kecsesre és különlegesre sikerült, s újra divatba hozta e formát, egy olyan időszakban, amikor egyáltalán nem volt az mindennapos.

Komplikált szerkezetek terén is igencsak magabiztos a márka, ez esetben nem alaptalanul. Amíg a tok, illetve a drágakőberakásos díszítés a társalapító, addig az óra szívét és eszét adó mechanikus csodák megalkotása egyértelműen a névadó, Franck Muller asztala. A cég mottója sem véletlenül szerénytelen, azzal együtt, hogy jó pár, e márkanév alatt megjelent ketyegő testében bizony ETA Valjoux szerkezet dohog. Hogy jó –e, vagy kell –e az ún. in-house, azaz a márka saját maga készítette szerkezet, az vita tárgya lehet. De szinte biztos, hogy majd minden órakedvelő, illetve az ezen az árszinten keresgélő vásárló, kérdés nélkül helyesel, s az árcédulára tekintve, jóval többet is hajlandó kifizetni érte, még akkor is, ha egyébként megesik, hogy egy – egy, saját tető alatt készült kaliber, néha jóval gyengébbre sikerül, mint egy „ezeréve” ismert, bejáratott és millió számban legyártott ETA.

Azt sem szabad felednünk, hogy a legnagyobbaktól kezdve, majd mindenki, legyen az a Patek Philippe, a Vacheron Constantin, vagy akár a Panerai, hogy azon „ifjoncokat”, mint az Hublot vagy épp a jelen sorok sztárja, a Franck Muller, de akár a nagy Rolex is folyamodott már idegen fogaskerekekért a története során. S a teljes képet csak tovább árnyalja, hogy gyakran az egyébként manufaktúrálisnak mondott szerkezetek, ugyan a márkához, vagy egy közös gyökerű cégcsoporthoz köthető, kifejezetten óraművek gyártására szakosodott, de mégis csak más cégér alatt működő vállalkozás készítik el. Mindez természetesen leginkább üzleti megfontolások alapján szerveződik így, s látható, csaknem az egész órás iparágra jellemző, mind a mai napig, akkor is, ha az utóbbi évek egyértelműen piedesztálra emelték az in-house szerkezeteket. Elvégre is az órakészítés mestere, bármilyen zseniális szakemberről legyen is szó, de nem lehet pusztán egy alkatrészeket összeszerelő iparos. A legek legje alkotó, művész, álmodó kell, hogy legyen. Teremtenie kell a nyers fémből, ahogy tették azt eme mesterség úttörői, évszázadokkal ezelőtt. A „komplikációk mestere” sem lehet kevesebb, s való igaz, hogy Franck Muller, mint oly sok független órakészítő mester is, ezen az úton indult el. Ez a módszer viszont meglehetősen lassú és kevéssé jövedelmező. Annyira, hogy kezdetben, az eredeti célokat fizikailag is megtestesítő, „World Premieres” elnevezéssel megjelent óráiból évente legfeljebb 3-4 darab, ha elkészült, s ezen mesterművek valóban, igen komoly, magas szinten megépített időmérők lettek. Miként a már említett, nagy elődök, minden alkatrészt kézzel fúrt – faragott, formázott, a legapróbb részletekig. Franck a kezdetektől a tourbillon komplikáció nagy rajongója, ennek jegyében a nagy jóindulattal szériának nevezhető, előbb megnevezett sorozatban elsőként elkészült óra, az 1986-os World Premieres, ugró óramutatós, tourbillon szerkezetet kapott. Ezt követte az 1987-es, amelyiket percismétlővel, majd a 89-est, a fentieken túl még öröknaptárral is felvértezte.


Következő rész: 2019.04.24.