Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Zseniális találmányok régen, gyenge marketing ma, a legfelkapottabb komplikáció szülőatyja vajon mit szólna ma a nevét viselő márka teljesítményéhez Breguet? (Luxusórák, TOP 10 - 10. rész)
Zseniális találmányok régen, gyenge marketing ma, a legfelkapottabb komplikáció szülőatyja vajon mit szólna ma a nevét viselő márka teljesítményéhez Breguet? (Luxusórák, TOP 10 - 10. rész)

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-03-14 15:43:38


Belépő szint 1 millió forinttól indul, egészen 160 – 180 millióig. Átlagár 6 – 30 millió között.3. Berguet

Alapvetően konzervatív jegyeket hordozó órákat kínál. Magas áron. Emiatt nehezebb eladni, ugyanakkor a szerkezet, a nemesfém tokozás, illetve a patina okán az árát és értékét jól megőrzi. De könnyű rajta sokat veszíteni, ha türelmetlen, vagy megfontolatlan az eladó.

A Berguet egyike a világ első, és máig létező óramárkáinak. Hogy nem hallottál még róla? Nos igen, a marketing osztálynak lenne még hova fejlődnie. A márka jelenleg a Swatch Group tulajdonában áll, magasan kiemelkedve a többi hasonló, e hatalmas vállalkozás által bírt óramárkák közül. Rövid tőmondatkban: 1780 – az első önhúzó kvázi „automata” óra. 1783 – az első percütős óra, és mellesleg a máig védjegyéül szolgáló mutatók megalkotása, amelyek, talán csak nekünk, de meglehetősen emlékeztetnek a Rolex mercijeleire. 1790 – az első „ütésálló” szerkezet kifejlesztése (azaz ütődésnek jobban ellenálló szerkezet inkább). 1796 – az első egymutatós óra (ha a napórát nem számoljuk). 1801 – a tourbillon kifejlesztése (napjaink legdrágább óráinak rendkívül pontos, bár sérülékeny, kicsit talán túlértékelt eleme). 1812 – (a Berguet szerint) az első karóra elkészítése a nápolyi királynőnek (máskérdés, hogy erről se kép, se festmény, se semmi nem maradt fenn…). 1830 – a korona feltalálása (amivel a drága órát ma is felhúzzuk). 1988 – a tourbillon megjelenik az első karórában, és bőven lehetne még folytatni a sorozatot. Magát a márkát 1775-ben alapította Abraham-Louis Breguet, egy svájci órás, de Párizsban, s csak később költözött a székhely „haza”. A fenti felsorolás magáért beszél, a Berguet történelme során hamar az uralkodók órája lett.Szintén a fenti felsorolás bizonyítja, hogy a márka óráiban ketyegő szerkezetek a világ legjobbjai, mi mást is várhatnánk el a márkától, amelyik feltalálta a ma legdrágábban eladható, a világ legdrágább óráiban helyet foglaló tourbillon szerkezetet.

Egyediség vonatkozásában ugyanakkor nem hibátlan a történet. Létezik egy Type XX – XXI – XXII széria, s bár az ára nem, de maga az óra nevetségesen elfuserált tervezés. Szemlátomást a hagyományos értékeket igyekszik ötvözni egyfajta modern, fiatalos, sportos megjelenéssel, ami a Berguetnek sajnos nem sikerült. Ugyanakkor a márka legdrágább, 70 – 80 millió forint feletti modelljei kitesznek magukért megjelenésükben is.


Következő rész: 2019.03.17.
Előző részek: