Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Legenda a múltból, ami lassan újra önmagára talál - Vacheron Constantin és a Szent-Háromság (Luxusórák, TOP 10 - 8. rész)
Legenda a múltból, ami lassan újra önmagára talál - Vacheron Constantin és a Szent-Háromság (Luxusórák, TOP 10 - 8. rész)

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-03-08 00:53:03


Régebbi, főleg női modellek 700ezer forinttól, az újabb, keresettebb modellek 2 – 2.5 milliótól indulnak, és tartanak a 100 millióig.


5. Vacheron Constantin

A legújabb, végre saját, manufakturális szerkezetekkel szerelt óráik 4 – 5 millió közötti rajtvonaltól, az egyes extrém, gyémánttal felturbózott példányok esetében akár 200 millió forintos álomhatárig rugaszkodhatnak. Melyeknek minősége, illetve a márka történelme már önmagában is indokolná, de mégsem lebeg az a glória a VC órák körül, ami a Rolex vagy a Patek sajátja.

A cég 1755-ben lett alapítva Jean-Marc Vacheron, 24 éves genfi órásmester által. A Vacheron Constantin a máig (folyamatosan) létező legöregebb óramárka a világon. Mai nevének másik névadója, Francois Constantin, szintén genfi, de inkább üzletember, mint órás, 1819-ben csatlakozott a céghez. Szavaival született meg a márka mottója: „csináld jobban, ha lehet, és jobban csinálni mindig lehet”.

A vállalkozás mindig is rendkívüli precíz és különlegesen szépen kidolgozott időmérők készítésére törekedett. Címszavakban: 1824 – az első „digitális”, ugrószámos zsebóra. 1884 – öröknaptársa zsebóra. 1901 – az első genfi pecsétes szerkezet. Ma a „genfi pecsét” a svájci óraszerkezetek megbízhatóságának, pontosságának és minőségének szinonimája. 1912 – az akkor már 157 éve megszokott, kör alakú órát megunva, az első hordó alakú óra megalkotása. 1927 – csontvázasított zsebóra, első ízben az egészet hegyikristályból megalkotva (legalábbis ami a tokot illeti). 1929 – Az egyiptomi elnöknek készült el a világ egyik legösszetettebb zsebórája, kronográfos, öröknaptáros, percütős. 1946 – ezt is tudták fokozni egy összesen 14 komplikációt tartalmazó zsebórával. Az óra 5 évig készült. 1952 – az első álló téglalap alakú óra. 1955 – egyike a világon valaha készült, legvékonyabb mechanikus szerkezetnek. 1.64 mm „vastag”. 1977 – megszületik az Overseas modell. 1979 – a Kallista 1 kg aranyból és 118 db, összesen 130 karátnyi gyémántból. 1992 – a világ legvékonyabb percütős órája, 3.28 mm vastag szerkezettel. 2009 – a világ egyik legértékesebb órája, a Kallania, 186 db, összesen 170 karátnyi gyémántból. 2015 – a világ máig legkomplikáltabb órája, 57 komplikációval, amely 8 évig készült.

A fenti felsorolásból látható, hogy a márka nem megy a szomszédba, ha bonyolult szerkezeteket kell alkotni, hiszen a ma létező legösszetettebb mechanikus szerkezet pont náluk készült. Ezzel együtt az olcsóbb, hétköznapibb, csuklóra szánt óráikban a megszokott és elvárt kínálatot hozzák, természetesen kiváló minőségben.

Bár a Vacheron órák az elmúlt 260 év során igencsak meglepték már párszor a világot, mindezt a patina pontszámban vettük figyelembe s csalódást keltően mai karóráikban e „veleszületett” érzéküket az újítás iránt különösebben nem kamatoztatják. Az óráik inkább konzervatívak, ámbár az egyes modellek ezzel együtt sportosan elegánsak. De efelett semmi extra. Sehol egy szén tok, sehol valami, amitől leesne a mai telített piacon szemezgetők álla.


Következő rész: 2019.03.11.
Előző részek: Luxusórák, TOP 10 - 1. rész, Luxusórák, TOP 10 - 2. rész, Amerikából jöttem, portugál pilóták ne kíméljenek! IWC és ami mögötte van. (Luxusórák, TOP 10 - 3. rész), Német precizitás, semmi cicó. A. Lange & Shöne, mint a legmagasabb szintű német luxus (Luxusórák, TOP 10 - 4. rész), Olasz svájci vagy svájci olasz? Útvesztőben a legnagyobb búvár! Szeretjük azért a Panerai-t. (Luxusórák, TOP 10 - 5. rész), A luxus maga, amit csak addig utálsz, amíg nem bírod megfizetni! A Rolex, az Rolex. (Luxusórák, TOP 10 - 6. rész), A megnemértett luxus óra, amiért igenis érdemes pénzt adni! Hublot-t a népnek, ha bírja fizetni! (Luxusórák, TOP 10 - 7. rész)