Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Német precizitás, semmi cicó. A. Lange & Shöne, mint a legmagasabb szintű német luxus (Luxusórák, TOP 10 - 4. rész)
Német precizitás, semmi cicó. A. Lange & Shöne, mint a legmagasabb szintű német luxus (Luxusórák, TOP 10 - 4. rész)

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-02-24 09:17:56


Régi zsebórát ugyan találunk e márkanévvel 700ezer forint körül, karórát azonban 2 – 3 millió forint alatt aligha. Az újabb modellek 4-6 millió forint körül indulnak, míg a csúcson elérik a 80 – 90 milliós árszintet.


9. A.Lange & Söhne

Hagyományosan visszafogott, de egyedi megjelenésével a kedvelői számára bizonyára 5 x 10 pontot kapna, ahhoz viszont nem eléggé ismert és népszerű, hogy e körön kívül is eléggé kelendő lenne, legalábbis egyelőre. Egykori tetszhalott álma miatt eleve hátrányból indul, amely hátrány azonban egyre olvadni látszik.

Ez a márka az egyetlen, nem svájci székhelyű luxusóra, amelyik bejutott eme értékelésbe, bár látni fogjuk, hogy a többi márka sem igazán nevezhető egyértelműen svájci órának, gondoljunk csak a Panerai-ra. A szóban forgó viszont eredeti, német gyökereit a mai napig nem tagadta meg. Saját történetét egyébként, kissé túlzásba esve 1168-ig vezeti vissza, amikor is a szász (ma német) vidékeken fellendült az ezüst bányászat, s az „ezüstláz” nyomában kézművesek, mesteremberek egész serege telepedett meg a régióban. A realitás talaján maradva inkább igaz, hogy a márka alapjait Ferdinand Adolph Lange tette le, Lange névre keresztelt manufaktúrája megalapításával 1845-ben, a német (szász) Glashütte városkában, ahol a cég központja a mai napig megtalálható, bár a jelenlegi vezetés a Richemont Csoport markában figyel. Az ipart zsebórák gyártásával kezdte. Az 1900-as évek elejére szultánok, királyok kedvelt márkája lett. A karóragyártás az 1939. évet követően kapott lendületet, amikor is a márka a német hadsereg beszállítójává avanzsált. Valószínűleg ennek is köszönhette aztán, hogy 1948-ban a márkanevet viselő, addigra már alaposan lebombázott gyárakat, a szovjet hatalom kisajátította, így a cég lényegében megszűnt. De mégsem örökre, mert 1990-ben újjá éledt, többek között az IWC és a JaegerLe-Coultre segítségével. A történet eddig talán nem feltétlenül emeli a céget a top 10-be, azonban 1990 óta, sok más, szintén e rangsorban szereplő óramárkától eltérően egyből és kizárólag saját, házon belül készített szerkezetekkel kínálja óráit. Ráadásul kiváló minőségben, szinte kizárólag nemesfém tokba szerelve. A legtöbb svájci „nagy” márkától eltérően e remek német óra minden eleme házon belül készül, egyes elemeit kizárólag a helyben bányászott, német ezüstből alkotják tökéletesre. A márka, ráadásul tudja és kínálja is mindazt, amit a legjobb svájci vetélytársak.

A Lange órák megjelenésére ugyanakkor leginkább a konzervatív egyediség jellemző. Megjelenésük meglehetősen sajátságos, ámbár visszafogott, kissé talán egyhangú. A legemblematikusabb óráiban a számlapon belül több segédszámlap mutatja a percet, az órát. Sajátos a dátum megjelenítésért felelős, igen nagy tárcsák és ablakok jelenléte is, s az elsőre hagyományosnak tűnő, kerek óra, közelebbről nézve igen sok, kifinomult különlegességet tartogat.


Következő rész: 2019.02.27.
Előző részek: Luxusórák, TOP 10 - 1. rész, Luxusórák, TOP 10 - 2. rész, Amerikából jöttem, portugál pilóták ne kíméljenek! IWC és ami mögötte van. (Luxusórák, TOP 10 - 3. rész)