Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Luxusórák, TOP 10 - 2. rész
Luxusórák, TOP 10 - 2. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-02-19 06:26:37


Avagy lássuk a 10 leg-leg-leg óramárkát, amit ma pénzért kapni lehet, persze, ahogy általában, úgy most lesz ez ilyen egyszerű. E témában, különösen divat orientált, nem kifejezetten csak az órarajongókat célzó orgánumok hasbájain, igen gyakran olvasható bődületes ostobaság. Indokolt és szerencsés is ezért tisztább vizet önteni a pohárba.


Az értékelésünk ezen vezérelvek mentén alakul: Az alábbi mutatók szerint kap egytől tízig pontot az adott márka. A pontszámok összege meghatározza végül az óramárka, tízes listában elért helyezést.

Árcédula

Minél drágább az óra, annál nagyobb a pontszám. Egyszerű.

Átlagolunk, mivel a legtöbb márka „olcsóbb” szegmensben is kínál órát, és a végletekig sem restel elrugaszkodni, ha egy – egy rendkívül komplikált, vagy épp drágakövekkel kivert, limitált példányszámban készülő darabjáról van szó. Figyelembe vesszük, hogy az adott márka, az adott áron kínált órájából mennyit gyárt, az mennyire elterjed, mennyire népszerű, mennyire ismert. Minden csak annyit ér, amennyiért el lehet adni, ezért minden óramárka esetén a használtóra piac átlagárait vesszük figyelembe. Ezzel is átkötve a szót a következő szempontra. Az ún. boltiár úgy általában magasabb (hazánkban a 27% áfa sem segít), ugyanakkor egyes márkák esetében (helló Rolex, szia Patek Philippe) az sem kizárt, hogy a hivatalos kiskerár duplájáért se tudod már megvenni, még használtan sem a kiválasztott modellt. E téren 2018 úgy elszállt, mint egy meteorológiai ballon.

Értékőr

Megmutatja, hogy milyen mértékben őrzi meg az óra az értékét, azaz mennyire jó befektetés. Egyszerű –e eladnunk azt, a vételihez közeli, vagy akár azt meghaladó áron.

Patina

A magyar nyelv értelmező szótárának szavaival élve, „történeti múltjánál, érdemeinél fogva megbecsült, értékes, híres”. E pontban vehető figyelembe az adott márka történelme, legalább is amennyit többé – kevésbé biztosan tudhatunk róla, valamint azon technikai fejlesztések, felfedezések, legelsőként bevezetett találmányok, újítások, amelyek annak múltjában meghatározó és kiemelkedő.

Komplikáció

A márka óráiban fellelhető szerkezet minőségére, illetve azon tudásra utal, amit „belepakolnak” az egyes modellekbe. Szintén szempont az is, ahogy mindezt tálalják, nem utolsó sorban a megbízhatóságot és a használhatóságot is figyelembe véve. Szintén egyfajta átlagolással határozzuk meg a pontszámot, tekintve, hogy a legtöbb luxusmárka kínál relatív egyszerű, de hihetetlenül komplikált szerkezeteket is.

Egyediség

A legszubjektívabb szempont is lehetne, hiszen főleg ízlés dolga mennyire találunk menőnek egy órát. Mégis a többi márkától eltérő dizájn, gyártási technológiák, különleges anyagok használata, és jó pár egyéb jellemző alapján objektíve is meghatározható, mennyire egyedi egy óramárka, a többihez mérten.


Következő rész: 2019.02.22.
Előző rész: Luxusórák, TOP 10 - 1. rész