Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Olcsón jót - 3. (befejező) rész
Olcsón jót - 3. (befejező) rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-02-08 21:59:15


Van –e a Rolex és a Patek Philippe üveghegyen innen is élet? Tudja –e egy megfizethető óra, azt amit a Luxus márkák termékei? Lehet –e a csuklódon valami olcsóbb, ami azért jó is? Az óra gyűjtő válaszol – avagy egy órafüggő naplójából.


Most essen szó olyan órás cégről is, melyek jelentős múlttal, kifejezetten nagy, vagy épp hatalmas gyártási kapacitással, és az egész világot lefedő üzleti hálózattal felvértezve is, a megfizethető, azaz az affordable órák gyártása mellett törtek pálcát.

#Seiko

http://www.orient-watch.com/

Köztük is kiemelkedik egy mutáns polip, a Seiko. Mutáns, hiszen Grand Seiko néven kvázi önálló márkaként beállított (de attól ez azért még Seiko) termékcsaládjuk árban mindenképp befogja a svájci luxus márkákat, bár minőségben vitatható elemeket is mutatnak. Rengeteg technikai fejlesztés jellemzi, melyek igazán japánosra sikerülnek, tradíció és innováció egyben. Iskola példája ennek a Spring Drive szerkezet, ami mechanikus elektronikus szerkezet egyben. Mielőtt azonban nagyon mélyen elmerülnék a technikai részletekben, vegyük észre, hogy ez nem a megfizethető kategória, a cég keresi is az utat, hogyan tudná meggyőzni azon, nem ázsiai órakedvelőket, esetleg gyűjtőket, akik hajlandóak ugyan millió forintoknak megfelelő összegeket kiadni egy – egy óra megvásárlására, de miért tennék meg ezt egy olyan darabért, amire azt írták, hogy Seiko…?

A kérdés, minket persze jelenleg nem érint, mert a mutáns mega polip egyébként és alapvetően a megfizethető szegmensben alkot és képviselteti magát. A Seiko folyamatosan árasztotta és árasztja el az órapiacot olcsó, megfizethető, többé – kevésbé jó minőségű termékeivel, ma már többnyire automata vagy valamilyen hibrid szerkezettel szerelve, természetesen palettáján megtartva a gyengébb kvarc szerkezeteket is.

Hogy miért érdemes a Seiko-ra, nem csak egy tömegcikkeket előállító, ázsiai nagyvállalatként gondolni, annak oka olyan legendás darabok megalkotása, mint a Seiko SKX búvár óra széria, amelyik szinte elpusztíthatatlan, kellően pontos és a maga nemében, bár erősen submariner homage jegyeket hordoz (de melyik búvár óra nem ugye…?), mégis egyedi tud lenni.

Legendáját Martin Sheen alapozta meg az Apokalipszis Most című filmben. A nemrég kihozott Seiko PADI vagy az újjáélesztett Seiko Samurai, mind limitált példányszámban készültek, és bejelentésüket követően, hetek alatt elfogytak már az előrendelés alatt. 70.000-150.000 forintért a Seiko ugyan nem ad kerámia lunettát, vagy svájci szerkezetet, se csodálatos űrtechnikát (mint a Spring Drive), nem lesz az óra halál precíz pontos, de strapabírása legendás, -30 fok vagy 90 fokos forró olaj, tapasztalatból tudom, hogy nem lehet ezt az órát elpusztítani. Michelisz Norbi is Seikot hord (vagy annak kistestvérét, Pulsart), van még kérdés? Ha pedig már kistestvér, ott az Orient is, amelyik szintén Seiko Polip mama leánya, hazánkban közkedvelt, megfizethető, megbízható óra. Valamivel még olcsóbban tudja azt, amit a Seiko.

#Bulova

És most bele is mehetnénk, a „ki a tulajdonosa kinek” fejtegetésbe, de nyugi, majd máskor. Annyi legyen elég, összekötve az előző gondolatokat ezzel, hogy a Bulova óra tulajdonosa egy másik Polip, a Citizen Group, szintén japán. A Bulova viszont lélekben és a gyökereit tekintve igazi valódi Amerikai.

New York city, 1875, az USA ipara repülő rajttal tör a világ tetejére. Ekkor indítja el órákat árusító kis műhelyét Joseph Bulova, ahol 1911-ben már saját készítésű asztali és zsebórákat árusít, hogy aztán egyik karórája több mint 46 NASA küldetés során hű társa legyen olyan űrhajósoknak, mint Hadley Rille az Apollo 15 űrhajósa, 1971-ben, vagy Dave Scott, aki az óráját a Holdon is hordta és 2015-ben 1.6 MILLIÓ DOLLÁR ellenében adta el egy árverésen! Őrület, főleg, hogy az óra, 2016-ban kiadott változatát kicsivel több, mint 100.000 forintért megvásárolhatod. Igen jó befektetés lehet belőle, ha épp a Holdra vagy a Marsra készülsz benne.

https://www.fratellowatches.com/fratello-watches-qa-with-apollo-15-astronaut-dave-scott/

A Bulova ugyanakkor alapvetően kvarc szerkezetekkel igyekszik elkápráztatni minket. Ennek több oka is van, egyrészt amikor az űrben legendává vált, épp tombolt a kvarc válság, szinte minden talpon maradt márka kvarcra váltott, de a Bulova ezt legalább egyedin tette. Az alapító a kezdetektől a lehető legpontosabb órák megalkotásán fáradozott, és talán még napjainkban is megállja a helyét az az állítás, hogy ezt az elektronikát is tartalmazó szerkezetekkel lehet elérni leginkább (bár az új Rolex szerkezetektől azért Joseph lökne magán kettőt hanyatt, de erről is talán majd máskor).

A Bulova végül 1952-ben mutatta be Accutron névre keresztelt, hangvillás, elektronikus alapokon működő karóráját, amely akkor és addig nem látott pontosságot mutatott a világnak. S ez a magas rezgésszámú, igen pontos, elektronikus alapokon nyugvó szerkezet maradt máig azon jellegzetes tulajdonsága a legtöbb Bulova órának, ami figyelemre méltóvá teszi. Egy modern Bulova kvarc, vagy épp egy hangvillás Accutron mutatója úgy úszik körbe a számlap felett, hogy azt tényleg öröm és megnyugtató érzés csillogó szemmel nézegetni.

#Hamilton

http://www.hamiltonwatch.com

De nem Lewis, mert ő IWC-t hord… bizony. A Formula 1 legendájává érő Brit pilótával szemben, a nevét viselő órás cég amerikai. Pennsylvaniaban született, 1892-ben. Az előbb részletezett Bulovával ellentétben nem a repülés, hanem a vonatozás lett meghatározó a történetében. 1912-ig az amerikai vasútvonalakon ugyanis igen sok volt a baleset, melynek – egyik – oka, hogy a vasutasok órái nem igazán voltak összehangolva. Könnyű belátni, hogy két ugyanazon a pályán közlekedő mozdony esetén, ha A vonat 15:30-kor épp a New York-i állomásra érkezik, nem baj, ha a B vonat, aki 15:35-kor érkezik, tudja, hány az óra pontosan.

A Hamilton szállította aztán a vasútnak a megoldást, egyformán és megbízhatóan pontosan járó óra szerkezetek formájában, ami annyira jól sikerült, hogy pár év múlva már az USA hadseregének beszállítója lett. A Második Világháború alatt polgári célra nem is gyártott, kizárólag az amerikai katonákat látta el karórával. Igen, az amerikai katonák akkor mind Hamiltont hordtak.

A márka az 1960-as évektől celeb lett. Előbb Elvis Presley viselte örömmel, majd megjelent a világ első digitális, az időt LED csíkokkal kiíró órája, szintén a Hamiltontól. 1974-ben a kvarc válság utolérte, megrágta, de nem köpte ki. A Swatch Group ölelte hatalmas keblére, s azóta svájci órának mondhatja magát. Mégis, ahogy a legtöbb nem svájci eredetű márka, szíve, lelke köti az eredethez. Celebsége nem múlik, sőt egyre inkább ragyog. Láthattuk a Hamilton órákat a Man in Black filmekben, a Halálos Fegyver 4-ben, a Függetlenség napjában vagy a Drágán add az életedben Bruce csuklóján, s legutóbb 2014-ben a Csillagokközt című űreposzban, Matthew McConaughey csuklóján. A Hamilton mögött tehát luxus márkákat megszégyenítő a legenda és a felhajtás, mégis megmaradt megfizethető áron beszerezhető, jó minőségű és szép, egyedi kinézetű órákat kínáló, de már svájci cégnek.


Eladó Seiko órák
Korábbi részek: Olcsón, jót! - 1. rész

Olcsón, jót! - 2. rész