Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Olcsón jót - 2. rész
Olcsón jót - 2. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-02-05 19:12:06


Van –e a Rolex és a Patek Philippe üveghegyen innen is élet? Tudja –e egy megfizethető óra, azt amit a Luxus márkák termékei? Lehet –e a csuklódon valami olcsóbb, ami azért jó is? Az óra gyűjtő válaszol – avagy egy órafüggő naplójából.


Az alapok letételét követően, térjünk a tárgyra

#Vertigo watches

http://www.vertigowatches.com/home/en/

Rómából, szeretettel. Ez az az óra, amiben nyugodt szívvel lenyírhatod a füvet, felfúrhatsz egy képet a falra, elmehetsz edzeni vagy rúgni a bőrt, lényegében bármit kibír, nehéz benne kárt tenni, s ha esik is rajta pár karc, nem dobsz ki azzal együtt százezreket az ablakon, miközben az időt pontosan és jól mutatja. A benne ketyegő automata Seiko szerkezet - megdöbbentő - de jobban szabályozott, mint egy gyári seikoban.

Mit jelent a szabályozás? A mechanikus szerkezetek fogaskerekekből, rugókból, csavarokból és jó pár más, még kisebb alkatrészből, apró fémdarabokból állnak. Ezeket kézzel szereli össze a stabil kezű órás mester, tehát ember alkotja és még ha az adott alkatrészt gép készítette is, nagyon magas színtű mérnöki teljesítmény milliméteres vagy kisebb nagyságrendben minden egyes alkatrészt minden egyes alkalommal ugyanúgy, ugyanakkorára gyártani, még nagyobb feladat egy embernek ezeket ugyanúgy összeépíteni. Ezen s még pár egyéb ókból a mechanikus szerkezeteket egy szűk tartományon belül szabályozni, azaz állítani lehet, s annak megfelelően az óra járását egy kicsit késésre, vagy épp egy picit sietésre lehet kényszeríteni, amivel pedig épp az egyébként benne lévő késést vagy sietést remekül lehet ellensúlyozni. Egy szóval, a szabályozás arra jó, hogy a mechanikus szerkezet pontosan járjon.

A céget és a márkát egy római mérnök, Andrea Crognale alapította az Úr 2015. esztendejében. Megdöbbentő, hogy őt a mai napig megtalálod facen, s ha ráírsz, készséggel válaszolni fog! Andrea, órák iránti rajongását sikerrel formálta sikeres üzletté, s valóra váltotta minden óra imádó álmát, saját brand-je lett. Óráinak ma már kerámia lunettája, zafírkristály üveg védte számlapja, sötétben kiválóan világító számlapja mutatja a pontos időt. Minden búvár órája 300 méterig garantáltan vízálló.

Mindezért 60.000 – 100.000 forint közötti összeget kell kifizetned, ha megtetszik, 2 év garanciával. Ráadásul nem érződik a Vertigo-n, hogy egy lenne a sok úgynevezett homage márka közül, attól több akar lenni és sikerül is neki, ilyen kevés pénzből is. Ár kategóriájában egyedi stílusú tud lenni. Összeségében a tökéletes belépő szintű automata, illetve mechanikus karóra ennyiért a csuklódra, amivel nem bőgsz le se a haverok, se az órákhoz valamit konyítók előtt, és biztos lehetsz benne, bármivel is teljen a nap, munka, szórakozás, vadvízi evezés, mindig le tudod majd olvasni róla, hogy mennyi a pontos idő.

Mi a homage? Az a replika?

Nem, nem replika! A homage egy másolat. Lényegében egyes luxus, illetve az idők folyamán legendássá, ha tetszik stílus teremtővé vált óra típusok (kifejezetten egy adott óra) másolatát jelenti. A legelterjedtebb másolatok a Rolex Submariner, a Rolex Daytona, az IWC Big Pilot, illetve a 20. század régi – új legendája, a Panerai Luminor órákról készülnek. Dunát lehetne rekeszteni a fenti, stílusteremtő órák másolataival, melyek az adott óra megjelenését lemásolják, kisebb – nagyobb eltérésekkel, változtatásokkal. Eddig nem annyira tetszik a gondolat ugye? Nos, bárki, mikor ezzel a jelenséggel szembesül, főleg, ha a luxus órák oldaláról jön (értsd: van neki), biztosan megvető, elítélő, lenéző, gyűlölködő gondolatokkal lesz tele. Aztán lehet érdemes a dolgok mélyére nézni, mert megváltozhat a véleményed, saját példámon tudom. A homage ugyanis felfogható egyfajta tisztelgésnek is, a nagy elődök előtt. Másrészt hogyan is működik a divat világa? A technológia világa? A tudomány világa? A művészetek világa? Hogyan működik az élet maga? Mindenki lop. Amit ma a legnagyobb hájp övezte „mester” kitalál, azt jó eséllyel, valahol már látta korábban, de szinte biztos, hogy valaki már valahol és valamikor megcsinálta. Újra felfedezzük folyamatosan az emberi civilizáció megalkotta vívmányokat, s a fejlődés, az alkotás lényegében ezen eredmények jobbá tételében, fejlesztésében áll. Mikor a kereket feltalálta az ős ember, ő is homageolta, hisz nyilván látott fa rönköt vagy követ gurulni a hegyről, s látta hogy az jó, így lemásolta azt. Ez a homage.

A replika viszont a hamisítvány.

A replika Rolex felirattal, Rolex mutatókat, számlapot, mindent megszólalásig utánzó, olcsó, igénytelen és rossz hamisítvány, mint a Ribák cipő, pontosan egy kategória. WARNING! Iszonyatosan vigyázni kell, mert ma már mindenhol megtalálhatóak. Egész üzletág próbál átverni és eredetinek beállítva, hatalmas kedvezménnyel csak most, csak neked eladni egy – egy ilyen szemetet, amit a kínai hamisító ipar ráborít a fejünkre. Egy homage óra kicsit mindig más, mint a másolt nagytestvér, egy replika ugyanaz – akar lenni, de nem tud, mert ócska szemét. Mindig, minden körülmények között kerülendő!

#Lüm-tec watches

http://www.lum-tec.eu/

Árban és szolgáltatásban is feljebb pozícionált, leginkább egyedi stílusával elkápráztató óra márka, igen széles kínálattal. Látszólag ellent mond a #3 szabálynak (lásd fentebb), hiszen az Egyesült Államokban készül, mégis az EU-ban is meg tudod venni, ergo no vám, no áfa (legalább is nem 27%). A cég 2007-ben alapító és azóta is vezető CEO, Chris Wiegand, luxus órák szervizelésével és modolásával foglalkozott.

Mi a mod?

A mod, sosem találnád ki, módosítást jelent. Ez óráknál is dívik, akár a kocsiknál, bár jelen esetben leginkább csak optikai átalakítást takar. Örült variációk születnek egyes témákra, a cél szinte mindig teljesen egyedivé varázsolni az adott alanyt.

Chris moddolás közben feltalált egy spéci lumineszkálófestéket, amit aztán gyakran használt órák felújítása és átalakítása közben is, a megrendelők igen nagy örömére. Tudni kell, hogy különösen búvár órás és pilóta órás körökben, az hogy milyen az órád lume-ja, olyan mint a farok méret. A legerősebb kell, a leghosszabban tartó, a legfényesebb és biztos, hogy össze fogod mérni előbb – utóbb egy másik beteggel, akit ez szintén ilyen szinten érdekel. A világon a legkomolyabb lumeja a Panerainak és a Seikonak van (volt), legalább is a legenda és a köztudat így tartja számon. Eleve a sötétben világító órát a Panerai találta fel.

Miért jó ha világit? Alapesetben a számlapon a számok, jelek és a mutatók világítanak, perverzebbek, már a lunettát is kezelik. Azért jó, hogy sötétben is le tudd olvasni, akkor is, ha nincs nálad lámpa, felhős az ég, lemerült a telód, vagy esetleg katonai búvár kommandós, esetleg éjszaka ugró ejtőernyősként bevet az elitalakulat, vagy épp az ugrókat szállító pilóta vagy. A lumineszkáló óra ugyanis ezen hadi igényekből ered, természetesen polgári használat során sem árt, ha csak úgy a sötétben, minden egyéb eszköz vagy feltétel nélkül is le tudjuk olvasni a pontos időt. Kezdetben a fenti hatás eléréséhez radioaktív anyaggal kezelték a felületeket, nem várt és nem óhajtott mellékhatásokat is okozva, ma már modern, speciális festékanyagokkal érik el ugyanezt. Fontos, hogy nem foszforeszkál az óra, hanem lumineszkál, a foszforeszkáló tárgyak, mondjuk egy útjelző tábla, csak a fényt veri vissza, amivel épp megvakítod, amíg a lume festék magába gyűjti azt a fényt ami folyamatosan éri, majd sötétben ezt sugározza vissza.

Na most, hogy tudjuk miért jó, és tudjuk, hogy a Panerai és a Seiko a legjobb, vegyük ezt alapul és higgyük el, hogy ezeket is körökkel veri a Lüm-tec által használt festék, és még csak nem is radioaktív. Ugye milyen jó? Szerintem az!

Kapunyitásra 800 db órát készített a cég, megjelent róluk egy cikk az amerikai playboyban, melynek nyomán az összes órát eladták, pár hét leforgása alatt. A kezdeti sikereken megerősödve, ma olyan egzotikus anyagokból készült órákat is kínálnak, mint a karbonszálas (tehát szén), vagy bronz tokkal készült különleges darabjaik, természetesen mindegyik sajátja a szinte már elmebeteg lume hatás.

#Steinhart watches

https://www.steinhartwatches.de/en

Günter német. Günter kedves ember. Günter mérnök. Günter svájci órákat gyárt. Persze nem egyedül, már régen nem. Günter Steinhart 2001-ben alapította órás cégét Augsburg városában, Németországban. Az egyébként tervező mérnök végzettségű, ma már fiatalembernek csak nagy jó indulattal nevezhető, megszállott órarajongó, akkor kezdte, amikor a kvarc válság után végre helyre állt a világ rendje, s ma már a svájci Jura régióban mondhat magáénak egy globális piaci szemmel is jelentős méretű gyárat.

Célja ma is az, ami a kezdetekkor: menő és szuper minőségű órákat gyártani, megfizethető áron. Jelenlegi választékuk meglehetősen bőségesnek mondható, a cég bőven túlnőtte már a microbrand címkét, ennek ellenére, ha írsz neki emailt vagy bejelölöd fácsén, válaszolni fog ő is. Egyébként a cég gyökerei távolabbra nyúlnak. Simon Steinhart (Günter nagyapja) már működtetett egy órákat készítő, de főleg javító, kis manufaktúrát az 1900-as évek elején, Németországban.

A Steinhart óra a jó homage (lásd korábban) iskola példája, igazi svájci óra, svájci ETA szerkezettel, amelyek a világ élvonalába tartoznak, nem hiába választotta ezt a beszállítót, kezdetben a Panerai, egy jó ideig az Omega, az elmúlt 1-2 évet leszámítva, minden órájában a Hublot, és sokan mások. A zafírüveg alap, ahogy a kiváló minőségű és megmunkálású anyagok használata is, köztük olyan különlegességgel, mint a bronz vagy a titánium. Egyetlen kritika érheti csak a Steinhart ház elejét, az óra szíjak gyengébb minősége, ezen azonban könnyen lehet segíteni, egy későbbi írásban lerántom majd a leplet róla, miként.


Következő rész: 2019. február 8.
Előző rész: Olcsón, jót! - 1. rész