Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 4. rész: Konklúzió
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 4. rész: Konklúzió

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-01-29 21:35:33


Mindez a sok, szócséplésnek festő okoskodás mégis azért lehet helyénvaló itt, mert a folytatás és a véleményem is erősen az értékek megítélése körül forog. S ahogy az egész órás világ, úgy mindez szintén meglehetősen ellentmondásos.


Egyrészt tisztelem és szeretem az értékes, antik, becses alkotásokat. Legyen az akár egy száz éves, vagy régebbi, máig álló, mesteremberek által megépített ház, vagy valamiféle szobor, festmény, bármilyen műalkotás. A hasonlat nem sántít, mert meggyőződésem, hogy a figyelemre érdemes, mechanikus óra, egyszerre műremek, miközben használati tárgy is, ami határozott funkciót szolgálni született e világra. S bizony kifejezetten dicséretes, amikor, a példa kedvéért, mondjuk egy ódon ingatlant nem romból porig, vagy épít át valami modern kockalakká a tulaj, de felújít, helyreállít, lakhatóvá tesz, hogy megint csak legalább 100 évig családi otthon, iroda, bármi legyen, ami képviseli és hordozza, előttünk élt és alkotó eleink emlékét s tudását. A nosztalgikus könnycseppeken túl, ezen személyek vállain állunk ugyanis.

Meglehet, tovább fejlesztjük, talán teljesen át is alakítjuk az általuk létrehozott eszközöket, s néha meghaladjuk a korábban képviselt eszméket. Nyilvánvalóan kívánt fejlemény, ha a következő generáció túlszárnyalja az előtte járó, neki utat törők eredményeit. Ám nélkülük mindaz, amit ma jónak, sikernek, értéknek képzelünk, nem volna lehetséges. A puszta tiszteleten túl ezért, csodálattal vegyes szeretettel ildomos elődeink teremtményeire tekintenünk, legyen az akár egy épület, vagy egy remek óra. Mindebből következik, hogy a régmúlt korok értékeit, illene eredeti formájukban megőriznünk, mi több, megóvnunk is azt, s tovább örökíteni majd, eljövendő utódaink számára. Ha egy antik zsebórát beépítünk egy új tokba, avagy akképp alakítjuk át azt, hogy az karóra kezd emlékeztetni, szíjat kötözünk rá és csuklóra erőltetjük nagyméretű testét, valahol épp eme ódon értéket vesszük semmibe, s pusztítjuk el.

Ebből a tézisből már érzem, hogy nehéz lesz kimozdulnom, s minél többet rágódom rajta, annál inkább azt mondatja velem, hogy a zsebórabeépítés, a múlt egyfajta megerőszakolása. Ám hirtelen, visszakézből, egyből arcul is csapom magam, ha rápillantok az asztalomon most is a forgatóban pörgő, idestova 44 éves Datejustra húzott rájabőr szíj, csillámlón textúrált felületére. Hiszen magam is kényem – kedvem szerint szabtam át, eme lassan – lassan antik Rolex, remekül megkomponált arculatát. Meghágva annak sok évtizedes harmóniáját, csak azért, mert a változatosság örömet szerez. Legalábbis nekem. Ezen a vonalon haladva, azzal együtt, hogy személy szerint továbbra sem érzem szükségét se régi, sem új, se drága, sem kacatszámba menő zsebórák, karóraként történő viselésének, elfogadom azt, hogy más viszont igen. Tegyen mindenki a sajátjával azt, amit akar! Viselje úgy, ahogy az tetszik, neki! Igen!

A stílus teszi az embert, s az belülről fakad. Az óra, a férfi karakterének ékköve. A konklúzió nem lehet kevesebb, minthogy arra bátorítok mindenkit, hordja, viselje, élvezze, mindazt, ami neki jut, úgy és ahogy neki leginkább kedves. Ne mások értékítéletére bízza, s legkevésbé sem kívülállóktól várja a boldog beteljesülést. Helyette legyen büszke a választására, az élet minden területén. Megtetszett egy ócska zsebóra, amit bele lehet tuszkolni egy karóratokba? Ám legyen! Nagyfater, vagy inkább a dédpapa vekkere kezedbe akadt a padláson, és tetszene, ha hordhatnád, de ma már a zsebben sehogy se praktikus, ráadásul némi felújításért is kiabál, a matuzsálem ketyegő? Tedd meg! Ilyen egyszerű. Ne kérdezd, mi a véleményem róla, mert az nem számít. Ez nem jó befektetésnek sem, s ezzel nem leszel a pesti éjszakában menő. Ne firtasd, mi az értelme, mert igazából nincs neki. Nem ezek a jó kérdések, nem ez a lényeg. Nem erről kell, hogy szóljon az egész. Sokkal inkább rólad, az ízlésedről, az egyéniségedről, s talán kicsit a múltba révedő, tiszteletteljes emlékezetről.


Eladó zsebóra beépítések