Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 2. rész: A zsebórák, illetve a beépítés létezésének értelme
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 2. rész: A zsebórák, illetve a beépítés létezésének értelme

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-01-22 23:45:12


Lépjünk egyet hátrébb, hiszen jó lesz észben tartanunk, hogy a zsebóra, mint műfaj nem múlt ki igazán.


Dinoszauruszból is szaladgál jó pár millió, vagy milliárd „közöttünk”, mind a mai napig. Nem is gondolná az ember, hogy a csirke bizony az, legalábbis a tudomány mai állása szerint. Még akkor is, ha aligha lennének rá büszkék, az egykor élt, toronyház méretű ősapák. S ha hiszünk az evolúciós fejtegetéseknek, az sem kérdés már, hogy melyik volt előbb. A csirke, és nem a tojás. Persze jelen korunk zsebóráinak nincs afféle szégyenkezni valójuk, mint a kapirgáló kis kakasnak. Igaz, nem is pusztította el egykori életterük, egy nagyobb város méretű aszteroida.

A dinós kérdést aztán nyilván lehet tagadni. Azt viszont nehéz, hogy zsebórát készíteni, mióta léteznek az olyan patinás, svájci óramárkák, mint a Patek Philippe vagy a legidősebb, máig és szakadatlan működő Vacheron Constatin, mindig is menő dolognak számított. Legalábbis, amikor az órásmester meg kívánta mutatni, mi minden fér ki a csövön. Pontosabban, mennyi mindent tud bepréselni egy relatíve kicsi, jellemzően nemesfémből készített óratok belsejébe. Sőt! Az IWC például a kvarc krízisből ki, s egyben a valódi, csúcskategóriás komplikációk világába bevezető, számára addig alapvetően ismeretlen utat is zsebórák készítésével kezdte koptatni.

A modern korok zsebórái persze valójában nem vehetők komolyan. Legalábbis, mint ténylegesen időmérésre szánt, használati tárgyak. Sokkal inkább valamiféle technikai villongásként értékelhetők, amelybe 20 – 30, urambocsá 57!!! komplikációt is belepasszíroz a gyártó, hogy aztán kézikönyv kelljen megérteni, egyáltalán mit is látunk a számlapon. Persze mindezt a cég nem valamiféle konzervatív csökönyösségből teszi, sokkal inkább azon egyszerű okból, hogy ez a rengeteg okosság, képtelen elférni egy 14-16 mm vastag, 40-48 mm tokátmérővel bíró karóra testében. S nyilván egyfajta tisztelgés is a történelmibb korok előtt, hiszen az valóban igaz, hogy e nagy nevek, mind zsebórakészítéssel, vagy legalábbis főleg azzal kezdték pályafutásukat.

A zsebórák ergo nem haltak ki. Még akkor sem, ha leginkább a gyártó, vagy az azt tulajdonló anyavállalata működtette múzeumokban, illetve néhány igazán elvetemült, s ami fontosabb, anyagilag végtelenül elengedett gyűjtő vitrinébe kerülnek. Hacsak nem járnak úgy, mint az előző század, harmincas éveinek Patek órái, amelyekből jó adagot kénytelen volt visszaolvasztani, az akkoriban igencsak koldusbotra jutott márka, hogy fizetést adhasson a munkásainak. Egyszer fent, máskor lent ugyebár.


Következő rész: Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 3. rész: Az idő pénz, vagy mégsem? (2019. január 26.)


Eladó zsebóra beépítések