Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 1. rész
Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 1. rész

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-01-20 14:12:57


A fenti cím sem rejti véka alá, hogy a témához jobba konyító alakot, aligha lenne nehéz találni. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mégis mi végre veszem a bátorságot?


Mi az, hogy piszkálgatni merem a felszínt, méghozzá egy igencsak túlméretes, tompa csavarhúzóval, ami szinte biztos, hogy felsérti majd a hozzáértő, kifinomult órásmester, magasfényűre polírozott szívét. És azt is ott, hova a szóban forgó, matuzsálem korú, szó szerint, illetve füllel is jól hallhatón, tényleg ketyegő régiségeket zárta.

A kérdés persze úgy is felmerülhet, hogy egyáltalán miért foglalkozom a témával, ha már úgysem értek hozzá. Ráadásul, nézzük szembe a tényekkel: valószínűleg 1000 órakedvelőből, legfeljebb tízet, ha lázba hoz. S meglehetősen valószínű, ha átlagos polgárok tömegéből merítjük a mintát, azok száma, kiket a zsebóra egyáltalán bármennyire is, valaha is foglalkoztatott élete során, jó eséllyel a nullához konvergál. Nos. Innen szép nyerni, nem igaz? Hátha pont most sikerül a tömegek széles – szűk rétegében felszítani a tüzet, hogy aztán álmatlan vergődve, csatakos pizsamában hánykolódva érjen zamatos gyümölcsborrá, a most beléjük fröcskölt zsebóra cefre!

A szándék egyébiránt egyáltalán nem erre irányul. Jelen sorok otthonát adó oldalon ugyanis, alapvetően vélemény cikkek írására vállalkoztam. Így, bár nem értek hozzá, álláspontom akad, s ki is merem fejteni. Aligha lennék ezzel egyedül széles –e világban, igaz –e. Másrészt, e témával foglalkozók többször feltették már számomra a kérdést, hogy mégis mi a véleményem erről az egészről. Köztük a már emlegetett, aktuális, online felület tulajdonosa szintén, aki maga sem közömbös e tárgyban. Mi több, ő maga frappáns tömörséggel, sallangmentes egyszerűséggel ugyan, de össze is foglalta számomra a releváns, vonatkozó ismereteit. Ebből táplálkozva, de ettől igencsak elrugaszkodva tehát lássuk, mit lehet elmondani a zsebóra beépítésekről. De nem ígérem, hogy jó leszek.

Zsebórát már az ezer…, na ezt nem. Történelemóra szünet. Azt majd máshol, s akit érdekel, az úgyis már tudja, vagy rákeres a keresőablakban. Ide jöhet egy google link. Az viszont érdekes állítás, amibe lépten – nyomon belefutottam, miközben próbáltam információval felvértezni magam, ez ismeretlen terepen. Hogy tudni illik a karóra pusztán 1904 óta létezne (ezt szó szerint megtaláltam egy netes oldalon). Nettó tévedés. Tényleg nem kívánom se ismételni magam, sem az idegesítő, tudálékos tanárt alakítani, de 1868, Patek Philippe ugye, az ott már egy karóra volt. Igaz nőire, de csuklóra. Bumm. Tehát, nem igaz, hogy a karóra valami 20. századi csodás varázslat lenne, még akkor is, ha az viszont már tény, hogy valóban az 1920-as éveket követőn, az első nagy háború utáni időkben terjedt el, s mára lényegében egyeduralkodó… lenne, ha nem lapulna ma már, minden biszbaszban valamiféle óra-szerűség. A mikrosütőtől, a kocsin át, a számítógép monitorképének jobb sarkáig. Nem is olyan egyszerű manapság olyan helyre pillantanunk, legalábbis egy nyugati erkölcsök és értékrendek szerint civilizált környezetben, ahol ne mérné valahol valami, ha más nem, láthatatlanul, a múló időt.

Talán kiábrándító, hogy magam is, bár szinte éjjel – nappal hordom az órám, gyakran a telefonon, a notebookon, vagy pont a műszerfalon, azon az átkozott mikrón, vagy a tévén nézem meg, mennyi az idő. Mindez ilyen formán lett az életünk része. Kinek jobban, kinek kevésbé. Tagadhatatlan, hogy a karóra már inkább ékszer, divatos kiegészítő, státusz szimbólum, esetleg befektetés tárgya (ha jól választ az ember és jókor). És persze ne feledjük a „kezelteket”. Akik gyűjtői szenvedélyből, vagy hobbiból aggatják magukra, keresik, kutatják, vásárolják, kuporgatnak rá, rejtegetik széfben, forgatóban, szekrény alján, vagy egy műanyag dobozba bedobálva 80 darab, 30 éves Vostok és Poljot órát, a józan ész határait feszegetve, tesszük rajongásunk tárgyává, eme többnyire remek és csodálatra méltó műszaki cikkeket.

E ponton sejlik fel a zsebórák, illetve a beépítés létezésének értelme. De nem ilyen egyszerű azért a kérdés.


Következő rész: Zsebóra beépítésekről, egy laikus szemüvegén át – 2. rész: A zsebórák, illetve a beépítés létezésének értelme (2019. január 23.)


Eladó zsebóra beépítések