Keresés a hirdetések között!

| Elfelejtett jelszó | Regisztráció | ÚJ HIRDETÉS (regisztráció nélkül)
Luxus órák nem gyűjtőknek - 4/5
Luxus órák nem gyűjtőknek - 4/5

Írta: RetekG. Megjelent: 2019-01-15 00:16:38


Inged, pólód, cipőd, gatyád biztos, hogy cserélgeted nap, mint nap. Nem egy, de nem is kettő szett lehet a szekrényedben, kerülsz – fordulsz, valami megtetszik, lecseréled, felújítod; finomodik a stílus, vagy épp most váltod? Így van ezzel a férfi, ha ad magára. De mi az, ami legtöbbünk testén évekig ugyanaz marad? Az, igen az az apróság, ami ott van most is a.... csuklódon!


2. Zenith – szinte a csúcson

Mert hogy a neve a csúcsot, a tetőpontot jelenti. Egészen pontosan az égen teoretikusan elérhető legmagasabb, mennyei pontot. A márka logója, a csillag is ezen égi távlatokra utal. Teheti, hisz a legendás órás cég, évszázados múlttal díszeleg. 1865. év az alapítás időpontja. 1969 viszont a világon az első automata kronográf óra, a híres El Primero szerkezet megalkotásának éve.

Gyorstalpalóban itt annyit érdemes tudni, hogy a napórát és a homokórát leszámítva, ahhoz, hogy egy szerkezet akár a falon, akár a zsebedben, vagy a csuklódon mutassa az időt, energia szükséges. Ez hajtja előre az óratok belsejében lévő kis fogaskerekeket, végső soron az óra számlapján lévő mutatókat. Így „jár” az óra és mutatja az időt. Az energiát, mechanikus óra esetén egy apró, de hosszú, feltekert laprugó szolgáltatja, amit ugye fel kell előtte tekerni, ahogy aztán kitekeredik, úgy adja át a tárolt erőt a fogaskereknek. 1969-ig ezt különböző kulcsokkal, majd az óratokba szerelt koronával, azzal a kis kerek, forgatható gomb felhúzásával végezhette el az óra gazdája, akinek az életét az automata szerkezettel igencsak megkönnyítette a Zenith. A világszámba menő újításának köszönhetően ugyanis a felhúzást, az óra szerkezetére szerelt, önműködően forgó, lapos súly végzi el helyette. A találmány annyira betalált, hogy lényegében ez a legelterjedtebb megoldás mind a mai napig a mechanikus – tehát nem kvarc – órák világában, így ha Zenith órát vásárolsz, veszel magadnak egy darabka történelmet is. De tiéd lesz egy szinte tökéletesen pontos, megbízható szerkezet, egy örök darab, amelyik sohasem megy ki a divatból. Ráadásul az El Primero egy kronográf, jobb fordítás hiányában, egy „stopper” óra. Gombnyomásra képes, az annak megnyomásától számítva eltelt idő mérésére, másodpercre, a 2017-es Baselworld-ön bemutatott legújabb darab, akár tizedmásodpercre pontosan is. A magas rezgésszámú óramű járását figyelve könnyen elrévedhet a tekintet, hisz a másodpercmutató épp olyan egyenletesen folyik körbe és körbe a számlapon, miként maga az idő. A márka másik nagy durranása, az akár bronzból is készülő tokba rejtett, lenyűgöző megjelenésű és méretű, akár 48 mm széles tokban is megvásárolható pilóta óra.
Igaz, ha ez tetszik meg, már bőven 2 millió forint feletti kiadás árán veheted majd birtokba.