Hirdetés feladás


Megosztás

A kerámia ezer arca


A kerámia igen hasznos anyag az óragyártás világában. Az mégis túlzó kissé, hogy a jövő anyaga lenne, hiszen jó pár éve már annak, hogy az első, kerámia elemeket is tartalmazó órát a csuklónkra vehettük.

Kétségtelen előnye, hogy igen pehelysúlyú, miközben tökéletesen rozsdamentes, szemben bármilyen más, szenet is magába záró fémötvözet, teszem azt az acél variánsaival. Az is igaz, hogy karcálló, de itt már rezeg a léc, hiszen mégsem sérthetetlen, elég ha az asszonyka kezén gyémánt gyűrű figyel, máris veszélyben vagyunk. S ha már sérthetetlenség, arról kegyesen hallgatnak a dicshimnuszok, mennyire törékeny anyag is valójában, különösen a rozsdamentes acélhoz mérten.

Az óráját jó eséllyel senki sem veri földhöz, legalább is szándékosan biztosan nem, ám amíg egy 50-100 centis esést, akár keményfa padlóra is simán átvészel egy jobb féle acél tokba zárt mechanikus szerkezet, addig ez biztos halál a kerámiának.

De tegyük fel, vigyázunk rá, nem dobáljuk, ám szinte biztos, hogy ajtófélfához, falhoz, asztalhoz már mindenki ütötte oda a legkedvesebb ketyegőt is, ha rendszeresen viseled, ez egyszerűen elkerülhetetlen. Nos, a kerámiával ezt is csak óvatosan, mert egy nem megfelelő szögben elkapott, enyhébb kontakt hatására is, azonnal törhet. S ha tört, vagy épp ha karcolódott, nincs mese, nincs polír, nincs anyaggal feltöltés, csak a csere. A régi pedig kuka, még akkor is, ha ez adott esetben sok százezerbe kerül, neked, hiszen a garancia ez ellen nem véd.

A fenti okokból lehet, hogy az olyan minden téren tudatosan cselekvő, mindig a biztosra játszó vérprofik, mint a Rolex, egyelőre nem erőlteti a full kerámia órákat, miközben a lunetták terén nagy lelkesedéssel alkalmazza már több éve, sőt, kis túlzással mondhatjuk, hogy az elmúlt évek szemmel is látható újdonságai, lényegében a karóra eme eleme körül forognak.

Más gyártók ellenben nagy lelkesedéssel öntik kerámiába remekeiket, egyre színesedik a kínálat, szó szerint. Seiko, Omega, Audemars Piguet, Panerai, hogy csak a legnagyobb neveket említsünk, akiktől látható és kapható már fekete, szürke, fehér és kék kerámia tokos vekker is.

Persze senki sem csinálja ezt annyira menőn mint az Hublot. Ékes példa erre a piacon máig egyetlen tűzpiros kerámia óra, a legújabb Hublot Big Bang Unico Red Magic, ami a leírás szerint már jóval erősebb is, mind a karcok, mind a törésteszteket nézve, mint az előző megoldások, de hiszem, ha látom.


Írta: RetekG, 2018-12-05 20:29:27

Rovat: hírek


Ajánlott hirdetések

RETRO BULOVA KARÓRA 1db
RETRO BULOVA KARÓRA | 350.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-02-13 05:11:32

Eladó SEIKO SCUBA AUTOMATIC SBDC003, a SUMO 10db
Eladó SEIKO SCUBA AUTOMATIC SBDC003, a SUMO | 380.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-08-16 12:05:27

Doxa Beépítés eladó 4db
Doxa Beépítés eladó | 79.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve: 1930

Hirdetés feladva: 2018-12-06 18:54:03

Zeppelin lz129 ref. 7060 3db
Zeppelin lz129 ref. 7060 | 89.000,- Ft

  • Kategória: karóra
  • Gyártás éve:

Hirdetés feladva: 2019-07-29 23:59:11

MÉG TÖBB ELADÓ ÓRA